nedelja, 23. oktober 2016

"Theresia" Chardonnay - Vinag

Pozdravljen ljubitelj vina!

Večina ljubiteljev vina pozna situacijo, v kateri se je že pred nekaj leti znašla Mariborska vinska klet. Vinag, ki je nekoč predstavljal simbol štajerskega vinogradništva, je v stečaju in se na vse pretege trudi, da bi našel novega investitorja. Vinogradi rastejo na najboljših legah v okolici Maribora in so bodisi že v lasti drugih vinogradnikov, bodisi samevajo in niso obdelovani.

Vseeno pod imenom Vinag še vedno pridelujejo vina. Letni proizvod le-teh je seveda veliko manjši kot v najboljši časih. Linija "Theresia" predstavlja v lesu zorjena vina, za katere se uporablja grozdje iz boljših leg. In slednje je razpoznati tudi v vinu; čutiti je mineralnost zemlje in dozorelost grozdja. Po drugi strani se mi zdi, da je bilo kletarjenje podvrženo finančnim omejitvam. Predvsem imam v mislih kvaliteto lesenih sodov. Slednji bi morali biti bodisi zamenjani z novimi bodisi bolj kvalitetni.


Sorta: chardonnay
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 10,98 €
Vinifikacija: Vino je do ustekleničenja dalj časa zorelo v lesenih sodih.

Opis vina:
Vino je bolj svetle limonaste barve z (presenetljivo za takšen stil vina) rahlimi zelenkastimi odtenki. Aroma je srednje izražena in deluje sveže. Prevladujejo vonjave po tropskih sadežih (agrumi) in citrusih (zrela limona), v ozadju tudi občutna nota lesa in minerali. V ustih je vino suho, dokaj polnega telesa in rahlo mineralno. Ima izražene, a zrele kisline ter oljnato teksturo. Tako kot na nosu prevladujejo zaznave po agrumih, citrusih in lesu, ki je po mojem mnenju preveč izražen (tudi kvaliteta lesa je bila najbrž slabša). Odhod je dolg, a absolutno preveč pogreni.

Na kratko: Lepo strukturo, svežino in bogato sadnost tega chardonnayja na žalost pokvari grenkoba (najbrž posledica slabšega lesa) in malenkost preveč izražene kisline.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi lahko spajali z vsemi vrstami jedi iz perutnine. Po mojem mnenju pa bi se zelo dobro ujelo tudi z ocvrtimi dežnikaricami.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."