torek, 18. oktober 2016

Top Vino 2016

Pozdravljen ljubitelj vina!

Včeraj (17.10.2016) je v Cankarjevem domu v Ljubljani prvič potekal vinski festival Top Vino. Festival, ki je poleg slovenskih vinarjev, gostil tudi kopico zelo znanih vinskih kleti iz drugih držav. Najbolj zastopane so bile francoske vinske kleti iz Šampanije, Burgundije in Bordeaux-ja.

Prostor za festival je bil odličen; kljub kar veliki množici ljubiteljev vina, se človek ni počutil utesnjenega. Za hrano je bilo (napram drugim takšnim vinskim festivalom v Sloveniji) dobro poskrbljeno. Tudi vina so bila več kot odlična. Toda povedati je potrebno, da je kar nekaj boljših primerkov pošlo že ob okoli 16.00. Tisti, ki so na festival prišli kasneje, upravičeno niso bili najbolj zadovoljni. No, naj še enkrat omenim, da je ta festival letos potekal prvič in da je bilo nerealno pričakovati, da bo vse perfektno izpeljano.

Vsekakor je bilo moč na festivalu poizkusiti veliko vin, ki si jih navadni smrtniki drugače ne moremo privoščiti. Pri degustiranju sem se omejil pretežno na tuja vina in od tistih, ki sem jih poizkusil, so me najbolj navdušila tale:

  • Chateau Smith Haut Lafite, Blanc, Bordeaux, Francija
  • Chateau Smith Haut Lafite, Rouge, Bordeuax, Francija
  • Ornellaia, Ornellaia, Toskana, Italija
  • Valbuena 5, Vega Sicilia, Ribera del Duero, Španija
  • Premier Cru in Grand Cru, La Chablisienne, Burgundija, Francija
  • Chateau Pontet Canet, Bordeaux, Francija

Z lahkoto bi lahko naštel še kakšno, saj je bila po mojem mnenju povprečna kvaliteta zelo visoka. Nekateri izmed obiskovalcev pa so bili nad vini malenkost razočarani. V veliki meri zaradi tega, ker so pričakovali že bolj izdelana vina. Ker pa je šlo za premierne predstavitve novih letnikov, so bila le-ta (še posebej prestižna rdeča) zelo mlada in posledično še precej trpka in robata.

Si se tudi udeležil festivala? Katera vina so tebe navdušila? Deli to z mano v komentarjih spodaj.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."