ponedeljek, 10. oktober 2016

Sauvignon - Kušter

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes je na vrsti zelo prijeten in zelo piten sauvignon iz Štajerske. Pridelujejo ga v vinski kleti Kušter, ki ima svoje vinograde na Svečinskih gričih. Slednji slovijo tudi po zelo dobrih legah ravno za to sorto. Dobra lega, sorti zelo naklonjen letnik 2015 in seveda tudi znanje vinarja so dale vino, ki so ga na letošnjem ocenjevanju Vino Ljubljana okitili z zlato medaljo.

Ni kaj, razkošna aroma, kot se za sorto spodobi, in svežina podprta z živahno (a mehko) kislino je zagotovo tisto, kar si moderen kupec vina želi. Za tako vino se velikokrat reče, da je "na prvo žogo", saj je prvi vtis zelo dober. A ko se v to bolj poglobimo, nas pusti malenkost ravnodušne.



Sorta: sauvignon
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: cca. 7,00 €
Vinifikacija: Natančnih podatkov žal ni. Vino je do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je bledo limonaste barve. Aroma je dokaj izražena in sortno razkošna, v ospredju paprika in listi paradižnika, v ozadju bezeg in seno. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, mineralno, z zelo živahno kislino in nekaj drobnimi mehurčki CO2. Prevladujejo arome po papriki in citrusih, v ozadju tudi bezeg. Odhod je precej dolg in osvežujoč.

Na kratko: Dober svež sauvignon, ki stavi na razkošno aromo in pitnost. Za boljšo oceno pa mu manjka boljša uravnoteženost, globina in več strukture.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi se odlično podalo bodisi k jedem s šparglji bodisi k jedem z gobami.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."