četrtek, 22. december 2016

Chardonnay "bosc" - Piro (letnik 2014)

Pozdravljen ljubitelj vin!

Bil sem kar precej presenečen, ko sem izvedel, da so v vinski kleti Piro chardonnay najvišje linije pridelali tudi v nesrečnem letniku 2014. Zanimivo je predvsem zaradi tega, ker jim ga v letih 2012 in 2013 (ki sta bila boljša letnika) ni uspelo pridelati.

Na blogu sem že prestavil chardonnay "bosc", in sicer letnik 2011 (povezavo na objavo lahko najdeš tukaj). Vsekakor je zelo zanimiva primerjava med tema vinoma, ki sta bila pravzaprav pridelana v dveh ekstremnih letnikih. Leto 2011 je bilo ekstremno vroče in suho, medtem ko je bil leto 2014 mokro in posledično tudi hladnejše. Zaradi tega sta si vina precej različna, čeprav je razpoznavni slog kleti pri obeh enak. Predvsem je opazna razlika v stopnji alkohola (letnik 2011 je imel kar 16.0% alkohola, medtem ko ima letnik 2014 "le" 13.5%) in v občutno višjih kislinah, ki jih ima letnik 2014. Seveda pa je subtilne razlike opaziti tudi v drugih lastnostih.



Sorta: chardonnay
Letnik: 2014
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 15,00 € (v kleti)
Vinifikacija: Na žalost podatkov ni. Skoraj zagotovo je bila opravljena malolaktična fermentacija in vino je do ustekleničenja zorelo v 225l-skih barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlate barve. Aroma je bolj diskretna in zrela, prevladujejo arome vanilije, masla in medu ter lesa, v ozadju vonjamo tudi zrele tropske sadeže. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, toplo, precej masleno in z zrelo, a za ta stil vina, preveč izraženo kislino (posledica deževnega letnika). Tudi v ustih prevladujejo pretežno terciarne arome (vanilija, med, les), ki jih spremljajo arome tropskih sadežev in citrusev. Odhod je srednje dolg, topel in malenkost pogreni.

Na kratko: Všečen chardonnay v slogu kleti Piro, ki pa ne more ubežati dejstvu, da je bil letnik nenaklonjen pridelavi vrhunskih vin. Letnik 2011 je precej boljši.

Ocena (nov način ocenjevanja je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino bi najraje ponudil k ne pikantnim jedem srednje intenzivnega okusa. Zelo dobro bi se ujel s srednje zorjenimi siri, lahko tudi dimljenimi.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."