nedelja, 18. december 2016

Modri pinot "prestige" - Sanctum

Pozdravljen ljubitelj vina!

Modri pinot je sorta grozdja, ki od ljubitelja vin zahteva več razumevanja in spoštovanja, kot ostale mednarodne rdeče sorte (cabernet sauvignon, merlot, syrah, ...). O razlogu zakaj, sem veliko napisal, ko sem nazadnje predstavljal enega izmed slovenskih modrih pinotov (povezavo na objavo lahko najdeš tukaj).

V Sloveniji sorta uspeva prav v vseh vinorodnih okoliših in prav v vseh obstajajo vinske kleti, ki znajo ravnati z njo. Na Štajerskem je prav vinska klet Sanctum ena izmed tistih, ki modri pinot najbolje razume. Na žalost pa so se v kleti pred kratkim razšli z glavnim enologom (g. Jurijem Brumcem), ki se je odločil za samostojno pot (pred kratkim je odprl vinsko klet Meum, a o tem kdaj drugič). Ta dogodek zagotovo prinaša nekaj negotovosti, kakšna bodo Sanctumova vina v prihodnosti. Dejstvo je, da vino najbolj zaznamujeta prav enolog in njegova filozofija pridelovanja vina.

Raje se vrnimo k vinu ... Gre za modri pinot iz prestižnejše linije (linije "prestige") v vinski kleti Sanctum. Po mojem mnenju gre za enega najboljših vin te sorte, ki jih pridelujejo pri nas. Vinarju je namreč uspelo odlično ohraniti delikaten sortni aromatični profil in karakter ter ga v z delom v kleti izključno oplemenititi in poglobiti. In čeprav je razvojna krivulja modrega pinota krajša od ostalih rdečih sort, temu manjka vsaj še kakšno leto, da bo dosegel svoj vrh. Zagotovo pa ima pravo zasnovo, da bo tam zdržal vsaj pet let.


Sorta: modri pinot
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 25 € (v kleti)
Vinifikacija: Vino do ustekleničenja zori v barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je sortno manj intenzivne rubinasto-rdeče barve. Aroma je izražena, opojna in sortna. Prepletajo se arome rdečih sadežev (češnje, gozdne jagode, rdeči ribez, brusnice), zelišč in temne čokolade. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, z lepimi zrelimi kislinami, ki dajejo vinu hrbtenico. Prevladujejo rdeči sadeži (predvsem češnje, maline in gozdne jagode) in čokolada. Taninov je za sorto kar precej. Le-ti so svilnati, a še malenkost grobi. Dejstvo je, da je vino še mlado in potrebuje še kakšno leto, da bo na vrhuncu. Odhod je daljši, saden in osvežilen.

Na kratko: Odličen, eleganten modri pinot iz Štajerske, ki pa bo najboljši čez kakšno leto ali dve. Za moj okus eden izmed petih najboljših iz Slovenije.

Ocena (nov način ocenjevanja je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vina takega stila se najbolje ujamejo z manj mastno hrano ne preveč intenzivnega okusa. Sam bi ga najraje ponudil k pečenemu zajcu s provansalskimi začimbami.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."