torek, 13. december 2016

Chardonnay - Kupljen

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vinska klet Kupljen je zagotovo ena najbolj markantnih na Štajerskem. Da vinska klet doseže takšen status, je potrebno leta in leta konstantno pridelovati kvalitetna vina. Za to je bil v največji meri zaslužen g. Jože Kupljen, ki pa je na žalost preminil ob koncu lanskoletne trgatve. Nasledil ga je njegov sin g. Samo Kupljen. Pred slednjim pa je težka naloga, saj ljubitelji vin od te kleti še naprej pričakujemo veliko.

Sledila je reorganizacija prodajnega programa. V kleti zdaj polnijo dve liniji vin: osnovno (spadajo vina, pri katerih je poudarek na sorti) in premijsko (vina pridelana iz skrbno selekcioniranega grozdja). Prav tako pa so pomladili tudi etiketo. Obe spremembi sta bili zagotovo potrebni in sta zato dobrodošli.

Za današnje vino bi lahko rekli, da je referenčen primer tipičnega štajerskega svežega chardonnay-ja. Prevladujejo arome značilne za nekoliko hladnejša podnebja (jabolka, citrusi), odlikuje ga lepa svežina ter izrazita mineralnost. Vseeno pa je ob rahlem povečanju temperature vina moč začutiti tudi toploto letnika 2015.


Sorta: chardonnay
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 9,00 €
Vinifikacija: Vino je do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je manj intenzivne limonaste barve z rahlimi zelenimi odtenki. Aroma je kar izražena, mladostna in deluje sveže. Prevladujejo predvsem jabolka (rdeča in zelena) ter citrusi, v ozadju je čutiti tudi mineralno noto. V ustih je vino suho, s prijetno kislino, srednje polnega telesa, zelo mineralno in z obilico mehurčkov CO2. Ob dvigu temperature vina je diskretno čutiti toplino letnika. V ustih prevladujejo citrusi (predvsem limona in grenivka) pred jabolki. Odhod je srednje dolg in zelo osvežilen.

Na kratko: Izrazito svež chardonnay z lepo mineralno noto. Aromatični profil je značilen za bolj hladno podnebje, katerega ima Štajerska. 

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino ne potrebuje spremljave hrane. Postregel bi ga k ocvrtim jedem (npr.: ocvrt piščanec) ali pa k jedem z gobami (npr.: rižota z jurčki).

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."