nedelja, 8. januar 2017

Chardonnay "prestige" - Sanctum

Pozdravljen ljubitelj vina!

Po modrem pinotu (povezava na objavo je tukaj) nadaljujemo še z drugim vinom iz najvišje linije vinske kleti Sanctum - chardonnayjem. Tisti, ki vinski svet bolj poznate, boste ob povezavi teh dveh sort zagotovo najprej pomislili na Burgundijo. To je vinska regija v Franciji, ki predstavlja najbolj prestižne lege za ti dve sorti na svetu.

Dejansko obstaja posredna povezava med Burgundijo in tem delom Štajerske. Blizu Sanctumovih vinogradov se namreč nahaja Žička kartuzija. To je samostan, katerega red (kartuzijci) ima svoje korenine v Franciji in Italiji. Prav francoski menihi so bili tisti, ki so na tem območju zasadili prve vinograde. Že takrat so ugotovili, da temu terroirju najbolj ustrezata ravno modri pinot in chardonnay. Moram reči, da se glede na Sanctumova vina, ki sem jih v zadnjih letih poizkusil, niso prav nič motili.

V Sloveniji se lahko pohvalimo z nekaj res odličnimi chardonnayji. V to skupino zagotovo spada tudi današnji. In čeprav bi ga zaradi razkošnih tropskih arom postavili v toplejše podnebje pa v ustih ne more skriti od kod prihaja. Zrele in lepo vpete kisline dajejo vinu potrebno svežino in strukturo.

Opomba: V vinski kleti Sanctum so pred kratkim zamenjali enologa. Kaj to pomeni za prihodnost njihovih vin, bomo še videli.


Sorta: chardonnay
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 15.0%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 20,00 € (v kleti)
Vinifikacija: Po kratki maceraciji je vino na finih drožeh (sur-lie) 18 mesecev zorelo v malih hrastovih sodčkih iz francoskega in slavonskega hrasta. 

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlato-rumene barve. Aroma je izražena, sortna, široka in zelo kompleksna. Prevladujejo zreli tropski sadeži (ananas, pomaranče, mandarine) in citrusi (grenivka) ter vanilija, v ozadji še kvalitetna nota lesa, praženi oreščki in tobak. V ustih je vino suho, polnega telesa, krepko in toplo, a premore dovolj svežine ter kislinskega oprijema, da ne deluje pretežko. Je kremaste teksture in zelo masleno. Prevladujejo vanilija, praženi oreščki in zreli tropski sadeži. Občutiti je tudi nekaj taninov (ki jih je dal les). Odhod je dolg in lepo topel. Še posebej pridejo do izraza grenivka, tobak in nota lesa.

Na kratko: Mojstrski štajerski chardonnay, ki se lahko po kakovosti z lahkoto primerja z najboljšimi iz briškega in vipavskega konca. 

Ocena (nov način ocenjevanja je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino bi postregel bodisi k srednje zorjenim sirom bodisi k perutnini. Slednja je lahko pripravljena na različne načine, lahko tudi z eksotičnimi začimbami (mogoče bi se izogibal le gobam).

Potencial za staranje: Vino je primerno za pitje že zdaj, vendar sem prepričan, da bo vino v steklenici brez problema zdržalo vsaj še 5 let.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."