torek, 3. januar 2017

Malvazija "selekcija" - Cigoj

Pozdravljen ljubitelj vina!

Popularnost oranžnih vin še vedno raste, toda povprečna kvaliteta še vedno ostaja na nižjem nivoju. Vsaj po mojem mnenju. Dejstvo je, da lahko v kar občutnem odstotku vin tega stila še danes najdemo osnovne vinske napake. Zaradi zmanjšane uporabe oziroma neuporabe žvepla sta glavna problema predvsem redukcija (vonj po gnilih jajcih, ...) in prisotnost ocetnih kislin. Seveda pa to ne velja za vse vinarje. V Sloveniji jih je namreč kar nekaj, ki oranžna vina prideluje tako, kot se šika.

Današnja malvazija je bila zmagovalka med oranžnimi vini na tradicionalnem festivalu malvazij. In čeprav so arome po kisu v ustih komaj opazne, sem prepričan, da bi bilo to vino označeno kot vino z napako na tekmovanju običajnih belih vin. Zaradi tega se odpira vprašanje, ali slog oranžnih vin dopušča osnovne vinske napake? Sam mislim, da ne glede na slog, osnovnih vinskih napak v vinu ne bi smelo biti.


Sorta: malvazija (istrska)
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: podatka ni; 10,00 € do 12,00 € v kleti
Vinifikacija: Točnih podatkov žal ni. Gre za oranžno vino (torej je šlo za nekajdnevno maceracijo), ki je dlje časa zorelo v lesenih sodih.

Opis vina:
Vino je intenzivne zlate barve (z rahlimi jantarnimi odtenki). Aroma je srednje izražena, pričakovano razvita, posebna in težko opisljiva. Prevladujejo arome suhega cvetja (belega cvetja) in zelišč ter medu. Nekoliko pogrešam globino. V ustih je vino suho, uravnoteženo, krepko in toplo, vendar srednje polnega telesa. Pokaže več kot na nosu, prepletajo se arome suhega cvetja, zelišč, lesa, belega popra in medu. Ne more pa skriti tiste "posebnosti" mnogih oranžnih vin; prisotnost ocetnih kislin, ki pa so manj občutne. Odhod je daljši in pusti opazno grenak okus v ustih.

Na kratko: Sicer korektno oranžno vino, ampak z (priznam da komaj občutno) napako. Dopuščam možnost, da je do napake prišlo šele v steklenici in da je to izoliran primer, zato vina tokrat ne bom numerično ocenil.

Ocena: /

Ujemanje s hrano: Oranžna vina so zelo primerna za spajanje z jedmi z eksotičnimi začimbami (turška kuhinja, mehiška kuhinja, ...). 

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."