nedelja, 22. januar 2017

Pinot noir "estate" - Tilia

Pozdravljen ljubitelj vina!

Nadaljujemo z enim najbolj znanih modrih pinotov v Sloveniji. Vinska klet Tilia je v zadnjih letih naredila veliko v smeri proti prepoznavnosti, tako na domačem kot tudi na tujem trgu. Sprememba imena kleti v posestvo Tilia - hiša pinotov samo od sebe nakaže, da si v kleti želijo, da bi postali sinonim za pinote (sivega in modrega). Poleg tega so v kleti spremenili tudi etiketo in po mojem mnenju se lahko zdaj klet pohvali z eno izmed najlepših in najbolj elegantnih etiket med slovenskimi vinskimi kletmi (današnje vino ima še staro etiketo, čeprav mislim, da je bil del tega vina polnjen tudi z novimi). V kleti sicer polnijo tri linije modrega pinota: osnovnega, "estate" črna etiketa in "estate" bela etiketa. Slednji pride na trg le ob najboljših letnikih.

Modri pinot ima najmanj intenzivno barvo ter najmanj taninov med rdečimi vini. Razlog za to je, da ima sorta zelo tanko jagodno kožico, v kateri je večina snovi, ki dajejo vinu barvo in tanine. Da bi v kleti za linijo "estate" lahko pridelali bolj strukturiran modri pinot z intenzivnejšo barvo in bolj širokim taninskim oprijemom, vinar del čistega mošta pred maceracijo odtoči. Odtočen mošt se najbrž porabi za osnovno linijo modrega pinota.

Vinska klet Tilia je v zasičenem slovenskem vinskem prostoru našla tržno nišo. S pinoti (predstavitev svežega sivega pinota najdeš tukaj), ki so konstantno na zavidljivi ravni kakovosti, potrošniku vedno predstavljajo varno izbiro. Zato ni čudno, da v vinski kleti komaj dohajajo povpraševanje na trgu.

Opomba: mogoče bi bilo zanimivo, če bi t.i. hiša pinotov ponudila še kakšen drug stil sivega pinota (npr. bolj krepkega, zorjenega v lesu).



Sorta: modri pinot
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: 20,50 €
Vinifikacija: Po 10-12 dnevni maceraciji v nerjavečih posodah vino 18 mesecev zori v slavonskih in francoskih barik sodih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne rubinasto rdeče barve in ne kaže nobenih zankov staranja. Aroma je bolj diskretna, a kompleksna, globoka in sortna ter predvsem sadno - cvetna. Prevladujejo note različnih rdečih sadežev (češnje, višnje, maline, gozdne jagode) in cvetic (vijolice, vrtnice). Dopolnjujejo jih še aroma sladkega korena, borovnic in nežna nota zelo kvalitetnega lesa. V ustih je vino suho, polnega telesa, prijetno toplo in popolnoma uravnoteženo. Krasi ga mehka tekstura in izjemna svežina. Prava eksplozija različnih okusov, med katerimi prednjačijo razni rdeči sadeži, cvetice in sladki koren. Vino je navkljub polnosti in toplini izredno elegantno. Taninski oprijem je za sorto dovolj širok, tanini so svileni, mehki in tudi malenkost sladki. Odhod je dolg, saden in eleganten.

Na kratko: Čudovit modri pinot z zavidljivim ravnovesjem med polnostjo in eleganco. Trenutno ne poznam boljšega slovenskega.

Ocena (nov način ocenjevanja je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino bi postregel k manj mastni mesni hrani, ki pa je lahko tudi bolj pikantna. Na misel mi pride pečena svinjska ribica ter jagnječje zarebrnice ali biftek na žaru. 

Potencial za staranje: Vino je na vrhuncu, kjer bo ostalo še kakšno leto. Popiti raje prej kot slej.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."