nedelja, 29. januar 2017

Pinot Grigio - Jermann

Pozdravljen ljubitelj vina!

Le streljaj od slovenske meje stoji na italijanskem delu Brd vinska klet Jermann. Za razliko od večine okoliških vinarjev, ki pridelujejo predvsem oranžna vina, v vinski kleti Jermann vina pridelujejo na klasičen način. Vinska klet že nekaj časa velja za eno izmed najboljših pridelovalcev belih vin pri naših zahodnih sosedih.

Sveža vina sivega pinota se v svetu grobo ločijo na dva stila pridelave: pinot grigio in pinot gris. Prvi je značilen za nekoliko toplejša podnebja (Furlanija, Primorska) in je aromatičen, svež in manj kompleksen. Drugi pa je značilen za hladnejša podnebja (Alzacija v Franciji, Alto Adige v Italiji) in je kompleksnejši, polnejši ter ima večji potencial za staranje.

Prav pinot grigia se je v Italiji držal precej negativen sloves. Razlog za to so predvsem vina te sorte, ki prihaja iz nižinskega dela Furlanije. Tamkajšnja preveč plodna prst, ogromni donosi, pretirano gnojenje in prekomerna irigacija so krivi, da sivi pinoti delujejo razredčeno in brez karakterja.

To pa seveda ne velja za Jermannov sivi pinot. Le-ta je aromatičen, dokaj poln, lepo uravnotežen in zelo prijeten. Zaradi nežnosti in mehkobe bi lahko rekel, da gre za damsko vino. Po mojem mnenju je zelo težko najti nekoga, ki mu to vino ne bo všeč. Mogoče se zatakne samo pri ceni, ki je za slovenske razmere za ta stil vina res presenetljivo visoka. Ampak ker je povpraševanje na trgu za Jermannova vina tako visoko in ker je kvaliteta njihovih vin vedno na visoki ravni, si lahko v vinski kleti to brez problema privoščijo.


Sorta: sivi pinot
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Collio (italijanski del Goriških Brd), Italija
Cena: 17,90 €
Vinifikacija: Vino je do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je manj intenzivne limonaste barve. Aroma je izražena, ne preveč kompleksna, ampak vseeno zelo všečna. Prevladujejo cvetne (cvet akacije, ki spominja na aromo istrske malvazije) in sadne (zrela rdeča jabolka, pa tudi koščičasto sadje: vinogradniška breskev, marelice, ...) arome. V ozadju je še nota medu. V ustih je vino suho, sveže, srednje polnega telesa, uravnoteženo in mehko. Svežino mu dajeta rahla mineralnost in redki ter drobni mehurčki CO2. V ustih dominirajo sadne zaznave; od jabolk, do citrusev in koščičastega sadja. Odhod je srednje dolg in osvežilen.

Na kratko: Izredno prijeten in piten svež sivi pinot. V stilu pinot grigia bi težko našli boljšega. Za moj okus pa vinom tega stila primanjkuje strukture in resnosti.

Ocena (nov način ocenjevanja je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino je lahko odličen spremljevalec solat in lažjih predjedi. Zelo dobro pa se ujame tudi z morsko hrano manj intenzivnega okusa. 

Potencial za staranje: Vino je namenjeno za čimprejšnjo uporabo in ni primerno za staranje. Svetujem, da se ga popije pred letom 2018.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."