ponedeljek, 15. maj 2017

Cabernet franc - Sauska

Pozdravljen ljubitelj vina!

Ob rojstnem dnevu sem si dovolil odpreti še zadnjo buteljko izmed cabernet francov, ki sem jih prinesel iz potepanja po Madžarskem. Avtor današnjega vina je vinska klet Sauska, ki ima v lasti vinograde v obeh najbolj znanih vinskih pokrajinah na Madžarskem - Tokaju (za bela vina in predikate) in Villany-ju (za rdeča vina). Prav zaradi tega je posebna, saj lahko na isti degustaciji poizkusiš odlična bela vina, predikate in rdeča vina.

Na blogu sem že opisal izvrsten cabernet franc iz Villany-ja (povezavo na objavo najdeš tukaj). Če ga primerjam z današnjim, je pri slednjem sadnost opazno bolj izražena. Značilna pikantnost pa je pomaknjena malenkost v ozadje. Vseeno je govora o dveh vrhunskih vinih, ki se po stilu precej razlikujeta. Zanimivo je, da vinska klet Sauska za zorenje tega caberneta franca uporabila izključno barik sodčke iz francoskega hrasta. Na Madžarskem so namreč zelo znani in tudi ponosni na sode iz madžarskega (slavonskega) hrasta. Le-te uporablja tudi velika večina vinskih kleti v Villany-ju.


Sorta: cabernet franc
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 15.0%
Poreklo: Villany, Madžarska
Cena: 44,75 € (www.bortarsasag.hu)
Vinifikacija: Po 30-dnevni maceraciji je vino 19 mesecev zorelo v rabljenih novih francoskih barikih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne rubinaste barve. Aroma je izražena, sortna, kompleksna in globoka. Prepletajo se značilne note črnega popra in temnih gozdnih sadežev (borovnice, slive in robidnice), v ozadju jih spremljajo še rdeči sadeži (maline), brinove jagode, čokolada in kvalitetna nota lesa. V ustih je vino suho, polnega telesa, gosto, krepko in prijetno toplo. V ustih prevladujejo temni gozdni sadeži, pikantnost se pomakne nekoliko v ozadje, kjer najdemo tudi lepo noto lesa in čokolado. Tanini so svilnati, zreli in nekoliko sladki. Odhod je zelo dolg, topel, sadno-pikanten in prijetno pogreni.

Na kratko: Še eden izmed odličnih cabernet francov iz juga Madžarske. Bolj izražena sadnost kot ostali, ki sem jih poizkusil, a značilne pikantnosti človek ne more zgrešiti. Za posebne priložnosti.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino bi ponudil k rdečem mesu pripravljenem na različne načine. Zelo dobro bi se ujelo na primer s pljučno pečenko v zelenjavni omaki. 

Potencial za staranje: Vino je doseglo svoj vrh že zdaj, vendar bo na njem zdržalo vsaj še 5 let. Ni pa to vino primerno za daljše staranje, saj na jugu Madžarske pridelujejo vina po principu, da so že blizu vrha, ko pridejo na trg.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."