četrtek, 25. maj 2017

Veliko belo - Movia

Pozdravljen ljubitelj vina!

Oranžna vina so velik del slovenske vinske kulture. Eden izmed pionirjev pri pridelavi vrhunskih vin tega stila je gospod Aleš Kristančič iz vinske kleti Movia. Najbrž tako kleti kot gospoda Kristančiča ni potrebno bolj podrobno predstavljati, saj že dolga leta spada v sam vrh slovenskih vinarjev. Je eden tistih, ki je veliko naredil zato, da je danes Slovenija na svetovnem vinskem zemljevidu.

Današnje vino (Veliko belo) velja za eno izmed najbolj markantnih slovenskih zvrsti in vin nasploh. Gre za macerirano (oranžno) vino, ki kar 3 leta in pol brez dodatka žvepla zori v hrastovih sodčkih. Poseben je tudi način vinifikacije vina. Grozdje vseh treh sort se namreč zmeša že med fermentacijo. Tako vino razvije samosvoj karakter, saj nobena sorta ne uspe popolnoma razviti svoje sortnosti. Čeprav je takšen način pridelovanja vina nekaj običajnega v večini domačih vinskih kleteh, pa profesionalne običajno vsako sorto vinificirajo in tudi zorijo posebej. S tem dosežejo, da vsako vino razvije svoje sortne značilnosti. Šele, ko so vina izdelana, se enolog kleti odloči, kolikšen delež bo imela posamezna sorta v zvrsti. Ni nemogoče, da je prav iskanje pravega razmerja sort v zvrsti tista malenkost, ki loči vrhunske vinarje od dobrih.

Kdor nekaj časa bere moj blog, najbrž že ve, da nisem ravno pristaš oranžnih vin. Razlog tiči v tem, da sem velikokrat ob poizkušanju znanih (in tudi dragih) vin tega stila, naletel na osnovne napake (redukcija, bekser, ...). Toda to vino je pridelano, kot se "šika". O kakšnih napakah ni ne duha, ne sluha. Navdušilo me je s svojo kompleksnostjo, z zrelimi kislinami in s polnostjo. Dejstvo pa je, da je še izredno mlado in bo svojo razvojno pot še nekaj let nadaljevalo v steklenici.


Sorte: 70% rebula, 20% sauvignon in 10% sivi pinot
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 25,00 € (www.evino.si)
Vinifikacija: Za razliko od drugih zvrsti, se sorte grozdja pri Velikem belem zmeša že med vretjem. Vino 3 leta in pol zori brez pretoka v francoskih barik sodih na svoji lastni usedlini. Do ustekleničenja se ne uporablja žvepla ali kakšnega drugega konzervansa.

Opis vina:
Vino je že precej intenzivne zlato-rumene barve in ni popolnoma bistro. Aroma je srednje izražena, kompleksna, razvita in široka. Prepletajo se arome raznih zelišč, belega cvetja, karamele, vanilije, citrusov (grenivka) in tropskih sadežev ter kvalitetne note lesa. V ustih je vino suho, polnega telesa, z izraženimi zrelimi kislinami, presenetljivo toplo za stopnjo alkohola in krepko. Tekstura je kremasto-maslena. Taninski oprijem je za belo vino širok in tanini so še zelo čvrsti (potrebujejo čas, da se bodo omehčali). Odhod je dolg, osvežilen in osuši usta.

Na kratko: Polno in kompleksno oranžno vino, ki je referenčen primerek tega stila pridelovanja vina. Še izjemno mlado, potrebuje čas, da se uravnoteži in da se tanini omehčajo.

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino lahko ponudimo širokemu spektru jedi. Najbolje bi se ujelo z azijsko ali orientalsko kuhinjo, ponudil pa ga tudi k morskim jedem in jedem s tartufi.

Potencial za staranje: Kot sem že omenil, je to vino še zelo mlado. Ocenjujem, da se bo v steklenici razvijalo vsaj še pet let, preden bo doseglo svoj vrh.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."