torek, 9. maj 2017

Chardonnay "Sirius" - Kupljen

Pozdravljen ljubitelj vina!

Chardonnay je sorta, ki v Sloveniji zelo dobro uspeva skorajda v vseh vinskih pokrajinah. Zagotovo najbolj znane in priznane zdaj že kar nekaj let pridelujejo v Goriških Brdih. Toda tudi v Vipavski dolini na zahodu ter na Štajerskem in v Prekmurju na vzhodu pri pridelavi odličnih chardonnay-jev ne zaostajajo več veliko.

Trenutni trendi glede belih vin se vse bolj pomikajo iz polnih, toplih in krepkih proti elegantnim, svežim in pitnim. To pa težko rečemo, da velja za chardonnay-je, ki so bili od nekdaj simbol za tovrstna vina. Tudi v Sloveniji velika večina zorjenih vin te sorte še vedno z lahkoto dosega alkoholne stopnje nad 14.0%. Prav zaradi tega dejstva je današnji tako poseben, saj ne stavi na surovo moč sorte. A naj vas skromna alkoholna stopnja (vsega 12.5%, kar je manj kot večina svežih slovenskih chardonnay-jev) ne zavede. Vino dosega zavidljivo stopnjo kompleksnosti in širine, poleg tega pa se lahko pohvali s svežino, ki ji kakšen briški "blockbuster" ne more parirati.

Še beseda o imenu vina. Pri Kupljenovih imena svojih vin velikokrat povežejo z zvezdami in po le-teh je dobilo ime tudi današnje vino. Sirius (slo. Sirij) je namreč najsvetlejša zvezda na nočnem nebu planeta Zemlje.


Sorta: chardonnay
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 15,00 € (v kleti)
Vinifikacija: Vino do ustekleničenja 18 mesecev zori na finih drožeh (metoda sur-lie) v francoskih barik sodih.

Opis vina:
Vino je že kar intenzivne zlato-rumene barve z zelo rahlimi zelenimi odtenki. Aroma je (še posebej za sorto) precej izražena in dokaj kompleksna. Prepletajo se note kontinentalnega (jabolko, kutina), rumenega in tropskega sadja (ananas) ter (zanimivo za sorto) suhega belega cvetja. V ozadju je vonjati še nežno noto lesa, maslo in vanilijo. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa in uravnoteženo z zrelimi kislinami, ki vinu dajejo hrbtenico in svežino. Najdemo tudi nekaj mineralnosti in maslenosti. V ustih prevladuje sadje (jabolka, ananas, citrusi) pred belim cvetjem in vanilijo. Odhod je srednje dolg in osvežilen.

Na kratko: Zanimiv stil zorjenega chardonnay-ja, ki za razliko od konkurence stavi na eleganco. Vseeno pa mu manjka še nekaj vsebine, da bi se lahko kosal z najboljšimi v Sloveniji. Letnik 2011 je bil po mojem mnenju za stopničko boljši. 

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Lahko ga ponudimo k perutnini, pikantni hrani, raznim testeninam (predvsem s tartufi in drugimi gobami) in tudi morski hrani. Sam mislim, da bi se odlično ujel prav z belo ribo na žaru.

Potencial za staranje: Vino je po mojem mnenju že bolj ali manj doseglo svoj vrh. Verjamem pa, da bo na njem zdržalo še pet let.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."