sobota, 25. april 2015

Sivi pinot - Ferdinand

Pozdravljen ljubitelj vina!

Po kratkem premoru nadaljujemo s predstavitvami vin. Kdor je po prejšnji objavi predvideval, da bodo zdaj bolj aktualna briška vina, je pravilno sklepal. Poleg izleta je bil namen obiska Brd tudi obnova zalog moje vinoteke. 

Eden izmed vinarjev, ki sva jih s punco obiskala, je bil tudi Ferdinand. Vinska klet slednjega se nahaja v vasici Kojsko. Gre za enega boljših pridelovalcev vina na tem področju. Ni pa nenavadno, če ti njegovo ime ni najbolj znano, saj je njegova vina v prosti prodaji presneto težko dobiti. 

Sorta sivi pinot je nastal kot mutacija modrega pinota. Je mednarodno razširjena sorta in je tudi v Sloveniji prisoten v vseh treh vinorodnih okoliših. Prav na tem obisku Goriških Brd pa so me sveži sivi pinoti navdušili. Eden izmed teh je tudi Ferdinandov. 


Sorta: sivi pinot
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Vinifikacija: Vino je do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je svetlo zlate barve z rahlimi losos odtenki. Aroma je sortna, izražena, po jabolkah in hruškah, tudi kadilu, skratka lepa. V ustih je vino suho, sveže, kar mineralno, z ravno pravšnjo količino res finih mehurčkov CO2, mehko in sadno. Okusiš kar vonjaš, kar je super kvaliteta vina. Pookus je srednje dolg, ampak malenkost pogreni in je nekoliko kiselkast. 

Na kratko: Zelo dober sivi pinot, ki ga od odličnosti loči le nekoliko boljši pookus. 
Ujemanje s hrano: Vino bi priporočil za spremljavo lažjih jedi, kot so bele ribe na žaru in testenine s pelati. Več kot primeren je tudi za aperitiv.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."