ponedeljek, 13. april 2015

Capo D'Istria Cabernet sauvignon - Vinakoper

Pozdravljen ljubitelj vina!

Pa nadaljujmo, kjer smo končali zadnjič. Čas je za predstavitev cabernet sauvignona iz najbolj prestižne linije vin vinske kleti Vinakoper. Tako kot refošk je tudi ta letnik 2006. 

Ravno ta vikend smo pri enem od vinarjev razglabljali, da je vrhunskih cabernet sauvignonov v Sloveniji zelo malo. Še posebej glede na to, da je prisoten v vseh štirih primorskih vinorodnih območjih. Mislim, da to močno potrjuje dejstvo, da Slovenija za to sorto nima dovolj ugodnega podnebja. Tudi zato je odločitev, da vinska klet vseeno prideluje vrhunsko vino te sorte, toliko bolj pogumna.

Kot sem že omenil, so bila mnenja, katero vino izmed treh je drugo najboljše, deljena. Večina jih je dejala, da je to refošk. Zame ne. Vino je sprva bilo zelo zadržano. Od trojice je potrebovalo veliko več časa, da se je odprlo. Bilo je tudi najbolj trpko. 

Mimogrede, to je že tretji cabernet sauvignon iz te linije, ki sem ga poizkusil. Poleg letnika 2006, sem poizkusil še letnika 2005 in 2008. Oba sta bila že na vrhuncu, ena izmed buteljk letnika 2005 je bila celo že nekoliko preko. No, tale se bo zagotovo obdržal še kakšno leto. Letnik 2006 je dal vina z zelo bogatimi kislinami in te so ene izmed ključnih faktorjev za dolgoletno staranje in trdoživost. Tako da v splošnem velja, da bodo vina letnika 2006 zdržala kar nekaj časa.



Sorta: cabernet sauvignon
Letnik: 2006
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Vinifikacija: Po 18-dnevni maceraciji in biološkem razkisu je vino zorelo v 225l-skih barik sodčkih najmanj tri leta.

Opis vina:
Vino je rubinaste barve. Potrebuje nekaj časa, da se odpre. Potem je aroma globoka in izražena najbolj po višnjah in slivovi marmeladi, v ozadju malenkost popra. V ustih je vino suho, že skoraj uravnoteženo, še malo trpko, sadnost je na prvem mestu. Do prave vrhunskosti mu manjka le nekoliko telesa. Taninov je kar nekaj in so še nekoliko trdi. Pookus je srednje dolg in zelo saden. Vino, ki kliče po spremljavi močne hrane.

Na kratko: Zelo dober cabernet sauvignon, ki mu manjka le malo telesa.
Ujemanje s hrano: Z lahkoto lahko parira vsem pikantnim in mastnim mesnim jedem. Najraje bi ga pil ob dobremu steaku na žaru.

Naslednjič še zmagovalec merlot ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."