petek, 10. april 2015

Refošk Capo D'Istria - Vinakoper

Pozdravljen ljubitelj vina!

Začnimo z refoškom. Ta je bil med vsemi najbolj "uležan" - mogoče celo malo preveč. To je tudi eden od razlogov, zakaj mi je bil od trojice najmanj všeč. S tem pa nočem dati vtisa, da ne gre za dober refošk. Samo ugibam, da je bil njegov vrhunec kakšno leto nazaj.

Refošk se veliko časa ni smatral za sorto, ki bi dajala vrhunska vina. Večji poudarek si je prislužil šele z začetkom 21. stoletja. Verjetno največjo zaslugo zato nosi vinska klet Santomas in njihov refošk Antonius letnika 1999. Slednji je namreč zmagal na pomembni slepi degustaciji rdečih vin v Franciji. Po tistem ni več nihče dvomil, da iz refoška ne bi morali pridelati vrhunska vina.

Vrnimo se zdaj na današnje vino. Moram reči, da je "paradni konj" tega vina njegova aroma. Vse drugo nekoliko zaostaja. Za mene je Rojacev refošk (letnik 2011 - že predstavljen na blogu), ki je mimogrede več kot dvakrat cenejši, še vedno najboljši.



Sorta: refošk
Letnik: 2006
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Vinifikacija: Maceracija traja 18 dni, sledi biološki razkis v velikih hrastovih sodih. Nato vino zori v 225l-skih barik sodčkih najmanj dve leti.

Opis vina:
Vino je rubinaste rdeče barve z rahlimi vijoličastimi odtenki (nekoliko svetle barve glede na sorto, ampak verjetno je razlog za to starost). Aroma je srednje izražena, globoka, po marmeladah iz borovnic, robidnic, mogoče tudi sliv. V ustih je vinu suho, ni čutiti tiste sortne kisline (to mi ni všeč, ker ne vem, da pijem refošk), srednje polnega telesa. Tanini so že mehki, mogoče celo preveč. Vino deluje že precej uležano. Pookus je srednje dolg in nekoliko kiselkast.

Na kratko: Dober refošk katerega najboljši časi so že minili. Pohvalim lahko izjemno lepo aromo.
Ujemanje s hrano: Takšen refošk se lahko kosa z kakršnikoli rdečim mesom - hladnim ali toplim.

Naslednji na vrsti je cabernet sauvignon ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."