sreda, 15. april 2015

Capo D'Istria Merlot - Vinakoper (letnik 2006)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Na vrsti je zmagovalec trojice - merlot. Glede na moje izkušnje lahko rečem, da je to sorta, ki ji izredno "paše" primorsko podnebje in zemlja. Svetovno gledano je merlot nekoliko podcenjena sorta. Toda mislim, da bi si marsikateri enolog premislil, ko bi videl, kakšne merlote znamo pridelati v Sloveniji.

Čeprav sta bili tudi drugi vini izredno kakovostni, je merlot po kvaliteti opazno izstopal. Aroma je bila globoka, sadna in bil je daleč najbolj polnega telesa. Tanini so bili še za odtenek malo preveč čvrsti, drugo je bilo tako kot mora biti.

Po vsem rečenem moram priznati, da je letnik 2009 še za eno stopnjo boljši. Razlog je večja kompleksnost, tako na nosu kot v ustih. To je dobra novica tako zame kot zate, saj je letnik 2009 veliko lažje dobiti kot letnik 2006. 

Toda naj te povedano v prejšnjem stavku ne zavede, še vedno je merlot, ki ga predstavljam, zelo dobro vino - skorajda vrhunsko. Več si lahko prebereš spodaj v opisu vina.



Sorta: merlot
Letnik: 2006
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Vinifikacija: Podobna kot pri cabernet sauvignonu. Po 18-dnevni maceraciji in biološkem razkisu zori v 225l-skih barik sodčkih do 3 leta. Nato do ustekleničenja zori še v velikih hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je na pogled rubinasto rdeče barve in motno. Aroma je izražena, globoka, najbolj po slivah, tudi po slivah v žganju, v ozadju še drugi gozdni sadeži. V ustih je vino suho, lepo uravnoteženo, polnega telesa in sadno. Taninski oprijem je konkreten in mehkoba je zelo blizu optimalne. Pookus je dolg, saden in zelo lep. Tako kot cabernet in refošk tudi to vino kar kliče po hrani.

Na kratko: Odličen resen merlot, ki ga priporočam odpreti najkasneje v enem letu.
Ujemanje s hrano: Vino, ki bi ga priporočil zraven kakršnegakoli rdečega mesa, pečenega ali v obliki narezka.

Pa smo prišli do konca predstavitve treh zelo dobrih vin. Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."