ponedeljek, 20. april 2015

Goriška Brda

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes je na vrsti bolj ali manj netipična objava. Tako malo za "intermezzo". Seveda je skupna tema še vedno vino, ampak danes je postavljeno nekoliko v ozadje.

Slovenija je lepa dežela. Veliko je skritih kotičkov, ki bi jih v bolj turističnih državah znali veliko bolje tržiti. Mi pač svojih lepot in čarov ne znamo. To ima tudi pozitivno plat, saj se lahko ljubitelji miru izognemo trumam včasih nadležnih turistov. Seveda pa razumem, da bi se tisti, ki živijo od turizma, z mano težko strinjali.


Pogled na cerkvico Sv. Križ v Kojskem (v ozadju Sveta Gora) iz Šmartnega

Severno-zahodno od Nove Gorice se začnejo Goriška Brda. Zagotovo turistično najbolj razvita vinska destinacija v Sloveniji. Na pičlih 18 km2, kolikor je velik vinorodni okoliš (celotna pokrajina meri 83 km2), vino prideluje lepo število vinarjev. Da se pokrajina neprestano razvija, je opaziti takoj. Vsako pobočje (ne glede na to kako strmo) z dobro lego je že vinograd ali pa prav kmalu bo.

Seveda pa vsi ti hribi in doline naredijo pokrajino izredno slikovito. Ko je lepo vreme, se vidi vse do tržaškega zaliva. Še posebej je to mogoče iz razglednega stolpa v Gonjačah. Poleg tega toplo priporočam obisk slikovite vasice Šmartno, ki so jo lepo prenovili. Ozke in podkovane ulice nudijo senco tudi ob vročih poletnih dnevih.


Vasica Šmartno iz hotela San Martin

Izdam ti še meni eno najljubših točk v Goriških Brdih, ki pa sem jo odkril šele ob zadnjem obisku. Na hribčku nad vasjo Vedrijan stoji mala bela cerkvica, iz katere se vidi večina vinorodnega okoliša. Prav tako pa nudi tudi lep pogled na vasico Šmartno.


Pogled na terasaste vinograde in Šmartno iz Vedrijana

Za ljubitelje vin je to pravi kraj za odkrivanje slovenske vinske kulture. Seveda pa so Goriška Brda zaradi prijetnega ambienta tudi idealen kraj za romantičen oddih.

Obisk ti torej toplo priporočam. To je vse za danes. Naslednjič nadaljujem z opisi vin ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."