ponedeljek, 4. maj 2015

Cabernet sauvignon - Zanut

Pozdravljen ljubitelj vina!

V zadnji objavi sem predstavil enega izmed svežih belih vin iz vinske kleti Zanut. Danes pa je na vrsti eno izmed njegovih dveh rdečih svežih vin. Prav zanimivo je, da se takšen stil vina le redko znajde v mojem kozarcu. Tudi cenejša rdeča vina (5 € ali več) so pogosto vsaj pol leta zorela v velikih lesenih sodih. No, to vino je zorelo izključno v inoks cisternah.

Pri prejšnji objavi sem omenil, da so na kmetiji Zanut goreči zagovorniki uporabe avtohtonih kvasovk. Najprej, zakaj kvasovke dodamo vinu; kvasovke spremenijo sladkor v moštu v alkohol. Poleg tega pa je od njih močno odvisno tudi kakšna bo aroma in okus vina. Velike vinske kleti se s pridom okoriščajo dejstva, da uporabljajo takšne kvasovke, ki jih naredijo umetno v laboratorijih. Takim kvasovkam pravimo selektivne kvasovke zato, ker so selektivne glede na sorto. To pomeni, da ne glede na to, v kakšnem stanju bo grozdje, bo sauvignon dišal po sauvignonu, itd.

Da me ne boš razumel narobe. Nimam nič proti razumni uporabi selektivnih kvasovk. Saj se uporabljajo v večini drugih alkoholnih pijačah (sploh pivu). Toda imam problem s tem, ko so za temi (sicer lepimi) aromami skriva slabo vino. S selektivnimi kvasovkami lahko slabo kvaliteto vina bistveno bolje zamaskiramo kot z avtohtonimi. Zato mislim, da je v svetu, ki od vinarja konstantno zahteva enako (visoko) kvaliteto vina, še toliko bolj pogumno, se odločiti za uporabo svojih (avtohtonih) kvasovk. Seveda potem vina niso nujno čisto sortna (dober primer je Zakaj), ampak so pa posebna - izstopajo. In to je veliko vredno v svetu, kjer se hočejo vsi čimbolj prilagoditi nekim standardom (sortnosti).

Posvetimo se končno temule cabernetu. Gre za sadno in pitno vino, ki mu ne primanjkuje svežine. Seveda pa ne moramo pri temu stila vina pričakovati kakšne kompleksnosti in globino. Več o vinu si lahko prebereš pod sliko.



Sorta: cabernet sauvignon
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Vinifikacija: Maceracija je trajala najmanj tri tedne. Nato je vino zorelo v inoks cisternah 10 mesecev.

Opis vina:
Vino je rubinaste barve s temno rdečimi odtenki. Aroma je sadna, po gozdnih sadežih, prednjačijo borovnice. V ustih je vino suho, izredno sveže, srednje polnega telesa in sadno. Tanini so popolnoma mehki. Odhod je srednje dolg in prav tako saden.

Na kratko: Preprost, svež in zato lepo piten cabernet sauvignon.
Ujemanje s hrano: Ponudil bi ga ob kuhani govedini ali ob telečji obari.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."