ponedeljek, 6. julij 2015

Chardonnay - (kmetija) Prinčič

Pozdravljen ljubitelj vina!

Uf, kako je danes vroče! Pravi dan za dobro sveže belo vino. Vino, ki ga predstavljam danes, zagotovo spada v to kategorijo. Prihaja iz vinske kleti Prinčič iz vasice Kozana v Goriških Brdih. Pridelujejo različna sortna vina, ki sestavljajo osnovno linijo. Najboljše grozdje pa gre v zvrsti, ki nosijo ime Mihael, in predstavljajo višjo linijo vin.

Moram reči, da dobrega svežega chardonnayja že dolgo časa nisem pil. Pravzaprav se sploh ne spomnim, če sem ga kdaj (seveda z izjemo Pirovega chardonnayja "supreme", ki pa je že na meji med svežimi in zorjenimi vini). Vino je sveže, lažje (ne lahko), mineralno in lepo uravnoteženo. Nudi točno to, kar si ob takih vročih dneh želi ljubitelj vina.


Sorta: chardonnay
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Vinifikacija: Vino je zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Svetlo zlato slamnate barve. Aroma je sortno diskretnejša, vendar lepa, vonjati je rumeno sadje (marelice, breskve), belo cvetje in v ozadju tudi nekaj masla. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, sveže, lepo uravnoteženo, mineralno in z drobnimi mehurčki CO2. Pookus je srednje dolg in lepo očisti usta. 

Na kratko: Zelo lep primerek svežega in ne preveč krepkega chardonnayja. Dobra cena.
Ujemanje s hrano: Kot aperitiv, lepo bo spremljal lažje poletne jedi, kot so razne solate in pa testenine z manj začinjenimi omakami.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."