sreda, 1. julij 2015

"Lapor" belo - Krapež

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes se bom posvetil enemu izmed vin, ki ga prideluje vinska klet Krapež. Slednja domuje v vasici Vrhpolje, ki leži v zgornji Vipavski dolini. Njihov paradni konj je zagotovo merlot, ki pa bo pred svojo objavo še kakšno leto ležal v kleti. Tokrat pa bom predstavil vino "Lapor" belo, ki nosi ime po kamnini. Le-ta velja za najbolj primerno za vinogradništvo; vsaj v Sloveniji. Mogoče poznaš besedo "opoka", ki pa je le drugo ime za lapor. 

"Lapor" belo je bela zvrst, v kateri večinski delež predstavlja chardonnay, v manjšini pa ga dopolnjuje rebula. Chardonnay daje vinu krepkost in telo, medtem ko mu rebula daje svežino. Zvrst je zorela v barikih, kar se pozna tako na nosu kot v ustih. Za moj okus celo za odtenek preveč. Moram pa reči, da je vino po šestih letih še vedno v dobri formi. Ohranilo je tudi zavidljivo mero svežine.



Sorti: 80% chardonnay in 20% rebula
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopja: 
Vinifikacija: Vino je 12 mesecev zorelo v 225l-skih barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlato rumene barve. Aroma je kar izražena, v ospredju prezreli tropski sadeži, les in celo dim, v ozadju vanilija, malo pa je tudi medu. V ustih je vino suho, uravnoteženo, dokaj polnega telesa in masleno. Tudi v ustih je čutiti kar nekaj lesa (za moj okus preveč) in pa grenivko. Pookus je srednje dolg in v ustih pusti prijeten pookus po grenivki.

Na kratko: Dobra bela zvrst, ki pa ima za moj okus lesno noto malo preveč izraženo. Kljub letom v dobri formi.
Ujemanje s hrano: Vino bi postregel k dimljenemu lososu ali pa lažjim jedem iz žara (perutnina).

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."