sobota, 4. julij 2015

Modri pinot - Pasji rep (letnik 2012)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes predstavljam nov letnik modrega pinota iz vinske kleti Pasji Rep. Moram reči, da me ta sorta v zadnjem času zelo navdušuje. Predvsem mi je všeč to, da ima več svežine in je manj topla (okoli 13% alkohola) od strukturiranih rdečih vin drugih sort. Zaradi teh lastnosti se prileže tudi v teh vročih poletnih dneh in nočeh.

Kako se letnik 2012 razlikuje od prejšnjega? Vino je bolj mehko, tanini so že bolj zreli in alkoholna stopnja je zmernejša. Res, lepo pitno in kar kliče k še. Všeč mi je zrela sadnost, ki se prav bohoti, tako na nosu kot tudi v ustih. 

Trenutno je zagotovo letnik 2012 boljši od svojega predhodnika. Mogoče čez kakšni dve leti več ne bo. Letnik 2011 ima absolutno večji potencial za staranje. Toda pri vinu ne moraš nikoli biti prepričan, da bo dozorelo, tako kot si si želel.



Sorta: modri pinot
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Vinifikacija: Vino je zorelo v 225l-skih barik sodčkih. Rekel bi, da okoli dve leti.

Opis vina:
Vino je temno rdeče barve in je motno. Aroma je srednje izražena, sortna, v ospredju višnje in češnje, v ozadju vanilija. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa in zelo sadno (kar vonjaš čutiš tudi v ustih). Prijetna kislina mu daje svežino. Tanini so še malenkost grobi, taninski oprijem je dovolj konkreten. Pookus je srednje dolg, po višnjah in malenkost pogreni.

Na kratko: Zelo dober, saden in piten primerek modrega pinota. 
Ujemanje s hrano: Vino je sveže ampak dovolj krepko, da se lahko bori tudi s težjimi jedmi. Priporočam ga k svinsjkim zrezkom v gorčični omaki, lepo bi se prilegal tudi k ne preveč sladkim sladicam z češnjami ali višnjami.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."