ponedeljek, 9. maj 2016

Grande cuvee "Certeze" - Santomas

Pozdravljen ljubitelj vina!

V lanskem letu je verjetno najbolj znan in spoštovan vinski kritik Robert Parker prvič ocenil slovensko vino. V vinski kleti Santomas so tako dosegli pomemben mejnik na poti promocije Slovenije kot vinske dežele. Dosegli pa so še bistveno več. Vina so se namreč okitila z zavidljivo visokimi ocenami in s tem se je naša država v očeh svetovne vinske smetane zagotovo še bolj utrdila na seznam perspektivnih in zanimivih vinskih destinacij.

Posvetimo se vinu. Čeprav je za marsikoga lahko ime vina zavajajoče, pa ne gre za zvrst (cuvee), kot smo jo običajno vajeni. Vino je namreč pridelano le iz ene sorte grozdja - refoška. Z besedno zvezo "grand cuvee" bi pri Santomasu radi poudarili, da gre za izbor najboljših barik sodčkov refoška. Torej gre, če poenostavimo, za zvrst refoškov iz najboljših sodov. 

Vino samo, je zelo ambiciozen projekt. Naj pojasnim ... Cilj je iz sorte refošk pridelati bogato in kompleksno vino, v stilu najboljših bordojcev. To je skupno ime za zvrsti cabernet sauvignona, merlota in cabernet franca (včasih tudi petit verdota), ki prihajajo iz vinorodnega območja okoli Bordeauxa v Franciji. Gre za najbolj znano področje na svetu za vzgojo teh sort grozdja. Njihov način pridelave vina je kopiran povsod.

Robert Parker je to vino ocenil zanj izredno visoko oceno (94 točk od 100-ih). Njegovo mnenje v svetu pomeni veliko, moje pa bore malo (beri NIČ). Vseeno pa bi rad s tabo delil svoj pogled na to vino. Zagotovo je bogato, kompleksno in široko, vendar bodo poznavalci refoška v vinu zaman iskali sortnost. Poleg tega za moj okus vino trenutno še ni uravnoteženo - alkohol je malo preveč občuten in kisline so zelo visoke. Dejansko je še zelo mlado, kljub temu da je bilo grozdje trgano v zdaj že daljnem letu 2006. Ima pa izreden potencial za staranje. Verjamem, da bo s časom postalo bolj harmonično. Čeprav ostajam malo skeptičen, da bo kdaj postalo dovolj uravnoteženo.

Opomba: Priporočam dekantiranje vina, saj se je v steklenici do sedaj nabralo veliko usedline.


Sorta: refošk
Letnik: 2006
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Istra, Slovenija
Cena: 25,62 €
Vinifikacija: Po 30-dnevni maceraciji je vino 24 mesecev zorelo v novih francoskih barik sodčkih. Med zorenjem je potekal tudi biološki razkis.

Opis vina:
Vino je temno rubinaste barve z vijoličastimi odtenki. Aroma je izražena, prevladujejo arome po temnih gozdnih sadežih (črni ribez, borovnice) in usnju. V ozadju še fina nota lesa in temne čokolade. V ustih je vino suho, polnega telesa in prav gosto. Vendar pa za moj okus ni uravnoteženo; alkohol se preveč čuti in kislina je previsoka. Prevladuje usnje, temni gozdni sadeži in čokolada. Tanini so žametni in jih je dovolj. Odhod je dolg in topel, vendar je tako kot v ustih tudi tu kislino preveč čutiti.

Na kratko: Vino, ki je kljub desetim letom starosti še vedno izjemno mlado. Da bo doseglo harmoničnost, bo potrebno še kar nekaj časa.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino kar kliče po hrani. Odlično bi se podal k florentincu, vendar moramo paziti, da le-ta ni preveč pikantno začinjen, saj bo alkohol v vinu zaradi tega deloval bolj pekoče.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."