sreda, 18. maj 2016

Klarnica - Cigoj (letnik 2015)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Poletje se hitro bliža. Prihaja čas, ko raje posežemo po svežem belem vinu kot po krepkem rdečem. Dobra novica za nas (ljubitelje vin) je, da je bi letnik 2015 tako dober in da lahko zato zagotovo pričakujemo večje število zelo dobrih svežih vin.

Današnje vino sem prvič poizkusil na vinskem festivalu v Šempasu konec aprila letos. Že takrat me je vino očaralo z izjemno svežino in poudarjeno mineralnostjo. Če vino primerjam s tistim iste sorte letnika 2013 (na blogu ga lahko najdeš tukaj tukaj), lahko rečem, da so po mojem mnenju v vinski kleti naredili lep korak naprej (seveda tudi s pomočjo narave, saj so bili pogoji za rast boljši). Sicer tudi letnik 2013 ni bil slab, ampak nekako v ničemer ni izstopal od povprečne kakovosti svežih belih vin. Tale pa izstopa. Zagotovo bo bo poleti z lahkoto pogasilo še tako "hudo žejo". Poleg tega pa bo pivcu nudilo tudi precej hedonističnih užitkov.



Sorta: klarnica
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: 6,0 €
Vinifikacija: Vino je do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Srednje intenzivne limonaste barve. Aroma je srednje izražena, po citrusih (grenivka, limona) in mineralih. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, z živahno kislino, mineralno in z obilico drobnih mehurčkov CO2. Poleg mineralov je najbolj čutiti limono, v ozadju pa se okuša tudi mandlje, ki rahlo in prijetno pogrenijo. Odhod je srednje dolg in zelo osvežilen. 

Na kratko: Sicer res manj kompleksno vino, a izredno sveže in mineralno - odlično. Zelo dobro razmerje med ceno in kvaliteto.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino lahko služi kot odlična spremljava lažjim morskim jedem. Prija pa tudi brez spremljave hrane.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."