nedelja, 19. junij 2016

Vitovska grganja - Boris Lisjak

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vitovska grganja je avtohtona slovenska sorta, ki uspeva samo na Krasu. Vinarjem na tem področju ponuja možnost za raznolikost, saj deluje kot protiutež (pogostokrat težkemu) teranu.

Najboljša, kar sem jih jaz poizkusil, je prišla izpod rok Borisa Lisjaka. Šlo je za letnik 2011 in to je bilo eno najboljših belih vin, s katerimi sem se srečal. Zagotovo pa je to še vedno najboljše belo vino iz Krasa, kar sem jih kdaj poizkusil. Krasila ga je lepa mehkoba, eleganca in čudovita uravnoteženost.

Toda to je bil letnik 2011. Letnik 2013 je drugačen ... slabši. Zagotovo je ogromno odvisno od narave in zavedam se, da je bil letnik 2011 precej boljši od letnika 2013. A vseeno mislim, da bi se lahko kaj več naredilo, da bi bila kislina nekoliko nižja in bolje vpeta v celoto.



Sorta: vitovska grganja
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Kras, Slovenija
Cena: 11,53 €
Vinifikacija: Po tridnevni maceraciji je vino eno leto zorelo v hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne limonaste barve. Aroma je bolj diskretna, prevladujejo citrusi (limona in grenivka) in v ozadju nota lesa ter zelišč. Čutiti je tudi neko ostrino, ki pa je ne morem pripisati popru. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, s precej poudarjeno kislino in posledično je neuravnoteženo. Prevladuje močan okus po (ne popolnoma zreli) limoni in rahla grenkoba grenivke. Tudi les je kar občuten. Odhod je krajši in osvežilen, a je kislina tudi tukaj občutno previsoka.

Na kratko: Vino zagotovo širino ima, a je popolnoma neuravnoteženo (močna kislina, ki zastre vse ostalo). Vem, da avtor vina zmore veliko več.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Zaradi močnejše kisline bi vino ponudil k manj kaloričnim jedem s poudarjeno kislostjo, na primer k hobotnici v solati.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."