sreda, 1. junij 2016

Sauvignon - Zanut

Pozdravljen ljubitelj vina!

Sauvignon je sorta, ki nam lahko ponudi široko paleto okusov in arom. Od sena, paprike, listov paradižnika, cvetlic, do kosmulje, bezga, rdečega ribeza ter celo špargljev. Ampak tu je še en sorten vonj, ki ga nekateri zelo cenijo, druge pa popolnoma odvrne. Angleži bi rekli, da je "aquired taste", tako kot so recimo tartufi, jetrca in še kaj drugega. Ta aroma oziroma okus, o katerem govorim, je mačji urin. Že po imenu verjetno razumeš, zakaj ima takšno vino praviloma več nasprotnikov kot pristašev.

No, današnje vino je šolski primer sauvignona, ki ima zelo poudarjeno aromo po mačjem urinu. Seveda vino ponudi še precej drugega, a ta aroma je prevladujoča. In moram priznati, da za moj okus malo preveč. Še posebej pride do izraza v ustih. Meni osebno bi bilo bolj všeč, če bi bila ta aroma malo manj izražena in bi služila zgolj za kompleksnost ter vino dodatno razširila.

Naj še omenim, da je bil sauvignon letnika 2011 iz te kleti eden najboljših svežih sauvignonov, kar sem jih kdaj poizkusil. Zanimivo pa je bilo, da je potreboval kar nekaj časa (dobra 3 leta), da je dosegel vrhunec. To je za vina, ki niso v nobeni fazi zorela v lesu, zelo redko (z izjemo renskih rizlingov).


Sorta vina: sauvignon
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 12,00 €
Vinifikacija: Po 24-urni hladni maceraciji je vino 11 mesecev zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlato-limonaste barve. Aroma je precej izražena, pohvalno široka, v osredju t.i. mačji urin in bezeg, v ozadju nastopata še paprika ter listi paradižnika. V ustih je vino suho, kar polnega telesa, zelo mineralno in s sortno živahno kislino, vendar ne popolnoma uravnoteženo. Prevladujejo okusi po bezgu in mačjem urinu, ki kar moteče pogreni. Odhod je srednje dolg, osvežilen, a v ustih pusti malenkost grenak pookus.

Na kratko: Pohvalim lahko dobro strukturo in zelo lepo mineralnost vina, vendar me ta "specifičen" okus ne očara - je preveč intenziven.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Tako aromatično in specifično vino je zelo težko uspešno upariti s hrano. Ponudil bi ga k bolj zelenjavnim jedem; npr. zelenjavni lazanji ali grški musaki.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."