nedelja, 5. junij 2016

Malvazija - Sutor (letnik 2012)

Pozdravljen ljubitelj vina!

V zadnjem času sem v različnih barih na slovenski obali, poizkusil različne malvazije. Ugotovil sem, da je moda maceriranih vin zajela vse sloge malvazij. Kakovost večine teh vin pa je v večini primerov, moram reči, povprečna. Predvsem je to problem pri svežih malvazijah, kjer maceracija sicer do neke stopnje doda telo, istočasno pa ubije sortnost, svežino in mineralnost. Tradicionalnost (maceracija vin je na Primorskem tradicionalen način pridelave vin) je vsekakor pomembna, ampak primarni cilj je pridelati vrhunsko vino, mar ne?

V vinski kleti Sutor je glavni fokus zagotovo pridelava vrhunskih vin. Pred slabimi štirimi meseci sem na blogu predstavil Sutorjevo malvazijo letnik 2011 (objava se nahaja tukaj). Če ponovim na kratko, vino kljub dobri in kompleksni zasnovi ni bilo najbolj uravnoteženo. Moteči faktor je bil preveč pekoč občutek v ustih, kar je bila posledica visokega alkohola, ki ni bil najbolje vpet v vino.

Na trg pa je že prišel nov letnik - 2012. Že ob pogledu na zadnjo etiketo je opaziti, da je razlika v alkoholu med dvema letnikoma kar velika (letnik 2011 - 15.0% in letnik 2012 - 13.5%). Pričakovati je bolj uglajeno in elegantnejše vino, toda ali je obdržalo kompleksnost in strukturo?


Sorta: malvazija
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: 14,35 €
Vinifikacija: Vino je 12 mesecev zorelo v 20-hektolitrskih hrastovih sodih, od tega ga je 15% zorelo na jagodnih kožicah.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne limonaste barve. Aroma je srednje izražena, široka, prevladuje suho cvetje, zreli citrusi in minerali. V ozadju je vonjati še prijetno noto lesa in oreščke (mandlje). V ustih je vino suho, kar polnega telesa, uravnoteženo, lepo strukturirano, tudi malenkost masleno in toplo. Tako kot na nosu, tudi v ustih prevladujejo zreli citrusi, suho cvetje, minerali. Celoto malenkost moti le malce preveč izrazita grenkoba. Odhod je srednje dolg, osvežilen in topel hkrati.

Na kratko: Strukturirana, polna in elegantna malvazija, ki je obdržala lepo mero sortnosti. Ena treh najboljših slovenskih v svojem stilu.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino se bi zelo dobro ujelo z konkretnejšo morsko hrano; na primer s tuninim ali mečaričinim filejem na žaru. 

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."