sreda, 29. junij 2016

Sauvignon - Poljšak

Pozdravljen ljubitelj vina!

O vinski kleti Poljšak sem prebral in slišal že veliko lepega. Zadnjič pa sem na okusih Vipavske, na Zemonu, imel možnost prvič poizkusit njihova vina. Paradni konj kleti (vsaj kar se nagrad tiče) je zagotovo cabernet sauvignon. Še posebej se je izkazal tisti iz letnika 2011, ampak o njem kdaj drugič. Danes se posvetimo "belemu" sauvignon (fra. "sauvignon blanc"), ki me je prav tako očaral.

Zanimiv je predvsem zato, ker je na Primorskem zelo malo odličnih svežih sauvignonih. Slednji so zadnja leta bolj v domeni štajerskega vinorodnega okoliša, za katerega strokovnjaki pravijo, da ima eno najboljših leg za to sorto na svetu. Zanimiv je tudi zaradi primerjave s štajerskimi konkurenti. Medtem ko so le-ti bolj ostri in imajo najpogosteje arome po papriki in listih paradižnika, je ta malenkost bolj mehek in celo nekoliko kremast, prevladuje pa aroma po bezgu. Neverjetno kako lahko malo bolj toplo podnebje in malo drugačna sestava tal končni izdelek - vino tako spremenijo. To le priča o tem, kakšno raznolikost lahko dosežemo v Sloveniji na vsega 150-ih kilometrih zračne razdalje.

Mogoče je tukaj primerno tudi dodati en kratek komentar na ocenjevanje vin različnih stilov. Vsi namreč dobro vemo, da sveža vina ne morejo biti tako kompleksna in polna kot tista, ki zorijo v lesu. Vendar sam sem mnenja, da je znotraj vsakega stila vina, težko pridelati vrhunski izdelek. Zaradi tega lahko tudi vrhunska sveža vina prejmejo najvišjo oceno.

Opomba: Priporočam, da se buteljka izprazni na dan odprtja, saj se vino do naslednjega dne nekoliko razdiši.

  
Sorta: sauvignon
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: 6,70 €
Vinifikacija: Vino je do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne limonaste barve. Aroma je izražena, sortna in opojna; prevladuje bezeg, iz ozadja pa se čutita tudi seno in meta. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, z živahno kislino (ni tako izražena kot pri štajerskih sauvignonih), mineralno in z redkimi drobnimi mehurčki CO2 ter z nekoliko kremasto teksturo. Prevladuje bezeg, spremljajo ga meta, seno in listi paradižnika. Odhod je srednje dolg in osvežilen.

Na kratko: Za moj okus (ker nisem ravno pristaš visokih kislin) eden najboljših sauvignonov v Sloveniji. Zelo dobro razmerje med kvaliteto in ceno.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino lahko postrežemo k bolj aromatičnim jedem, kot so npr. jedi s tartufi. Pravzaprav pa sploh ne potrebuje spremljave hrane in ga je lepo piti tudi samega.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."