nedelja, 26. junij 2016

Mulit (rdeče) - Mulit

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vinska klet Mulit je projekt, ki si ga je zastavil mlajši brat iz (verjetno) bolj poznane vinske kleti Prinčič. Želja vinarja je bila, da bi bilo ime kleti simbolično povezano s terroirjem, na kateremu rastejo vinogradi. Terroir pa je v veliki meri definiran z zemljo in s kamnino pod njo. V Brdih je to t.i. "opoka" na laporju in flišu. Slednji pa sta sedimentni kamnini, v kateri se pogosto skrivajo fosili. Takšnim, ki so polžaste oziroma spiralne oblike, se strokovno reče numMULITes. Zato je tudi etiketa vinske kleti grafični odtis, ki spominja na spiralno obliko fosila. 

Mulit rdeče je zvrst treh mednarodnih sort; največ je merlota, dopolnjujeta pa ga cabernet sauvignon in shiraz. Rezultat je lepo strukturirano in polno vino, in čeprav je kar tri leta preživelo v barikih, ni izgubilo primarnih sadnih arom. Težko je verjeti, da je vinarju uspelo pridelati tako polno in kompleksno rdečino, kljub temu da je grozdje iz ne ravno najboljšega letnika 2010. Na tem mestu pa je potrebno dodati, da vino še ni doseglo vrhunca. Še vedno raste in potrebuje samo čas, da se vse postavi na svoje mesto.

 
Sorte: merlot, cabernet sauvignon in shiraz
Letnik: 2010
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 21,13 €
Vinifikacija: Vino je 3 leta zorelo v 225-litrskih hrastovih sodčkih. Preden je šlo na trg, je še eno leto zorelo v steklenici.  

Opis vina:
Vino je temno rubinaste barve. Aroma je srednje izražena, široka, prevladujejo rdeči in črni gozdni sadeži, temna čokolada in črni poper. V ozadju je še nežna nota lesa in zelišč. V ustih je vino suho, polnega telesa in gosto. Tanini so žametni, ampak še malo preveč robati, kislina pa je še za malenkost previsoka. Prevladujejo rdeči sadeži (višnja), črni poper in temno gozdni sadeži. Odhod je srednje dolg, saden in pikanten ter lepo očisti usta.

Na kratko: Kompleksno in zelo lepo strukturirano vino, ki pa potrebuje še nekaj časa, da se bo lahko pokazalo v pravi luči.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino lahko ponudimo k vsem različicam rdečega mesa. Odlično bi se ujel na primer z biftekom na žaru ali počasi pečeno svinjsko pečenko.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."