ponedeljek, 15. junij 2015

"Mezzo forte" - Santomas

Pozdravljen ljubitelj vina!

Robert Parker je ime, ki je vinskim poznavalcem verjetno poznano. Zagotovo pa je za njega slišala že večina vinogradnikov. Velja za enega izmed najbolj priznanih vinskih kritikov. Njegove ocene vin imajo v vinskem svetu veliko težo. Na leto oceni le vina izbranih vinskih kleti. Prav zato je čast že, če se odloči, da bo ocenjeval vina tvoje kleti.

Letos se je odločil, da bo med drugim poizkusil in ocenil tudi vina iz vinske kleti Santomas. Slednja prihaja iz Slovenske Istre in zagotovo velja za eno izmed najboljših v Sloveniji. O kvaliteti njihovih vin pričajo tudi ocene g. Parkerja, saj so vsa vina, ki so jih v kleti pripravili za ocenjevanje, prejela najmanj 90 točk. To je pa vsekakor izjemen dosežek. V prvi vrsti seveda za klet, v drugi pa zagotovo tudi za Slovenijo, ki s takimi priznanji, zagotovo pridobiva ugled med ljubitelji vina po svetu.

Posvetimo se današnjemu vinu, ki prihaja iz te kleti. Gre za rdečo zvrst, v kateri prevladuje refošk, dopolnjujeta pa ga merlot in cabernet sauvignon"Mezzo forte" je izraz, ki prihaja iz glasbenega sveta. Njegov dobesedni prevod je "srednje močno". Primerno ime, saj to vino predstavlja sredino ponudbe vinske kleti Santomas. Tukaj moram opozoriti, da to vino ni bilo vključeno v ocenjevanje iz strani Roberta Parkerja, ki je ocenil le njihova vina najvišjega kakovostnega razreda.

Kakšno je vino? Za moj okus vino v svojem cenovnem razredu nudi izjemno kompleksnost in strukturiranost. Zaradi refoškove kisline in krajšega zorenja v lesu pa je še vedno zelo lepo pitno. Meni osebno je bilo še boljše, ko je bilo že dva dni odprto.



Sorte: 60% refošk, 30% merlot in 10% cabernet sauvignon
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 15.0%
Vinifikacija: Maceracija je trajala 14 dni, nato je vino 18 mesecev zorelo v velikih hrastovih sodih oziroma rabljenih francoskih barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je izrazite temno rubinaste barve z temno vijoličastimi odtenki. Aroma je srednje izražena vendar široka. V ospredju je vonjati borovnice in črni ribez, v ozadju pa temno čokolado. V ustih je vino suho, dokaj polnega telesa, z značilno refoškovo kislino in kar toplo. Taninov je kar nekaj in so še ravno prav čvrsti. Pookus je dolg, topel in saden.

Na kratko: Zelo dobro vino za zelo dobro ceno. Na svoj račun bodo zagotovo prišli ljubitelji refoška.
Ujemanje s hrano: Vino lahko ponudimo k velikem izboru mesnih jedi. Od svinjine do govedine in divjačine. Zelo dobro se je prilegalo precej pikantnemu bograču.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."