četrtek, 25. junij 2015

Sivi pinot - Zanut

Pozdravljen ljubitelj vina!

Čas je, da v zbirko vin dodamo še en svež sivi pinot. Le-ta je svojevrsten in poseben, tako kot vinar, ki ga prideluje. Verjetno je za to najbolj zaslužna raba avtohtonih kvasovk, malo pa tudi zaradi enodnevne hladne maceracije, ki iz grozdja izvleče nekaj več telesa. Tako postane vino že celo malenkost masleno. Ponuja nekaj več širine, kot ga ponujajo običajni sveži sivi pinoti. Malenkost zmoti samo odhod, ki nima tiste polnosti, ki jo človek pričakuje.


Sorta: sivi pinot
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Vinifikacija: Hladna maceracija je trajala 24 ur. Nato je vino 11 mesecev zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je svetlo slamnate barve z zelo rahlimi losos odtenki. Aroma je srednje izražena, posebna, vonjati je zrele zelene jabolke, belo cvetje, pa še kaj bi se našlo. V ustih je vino suho, kar polnega telesa, že malenkost masleno, toplo (mogoče za odtenek preveč) in s prijetno kislino. Odhod sicer pusti dober pookus, vendar je glede na okušeno nekoliko premalo izrazit.

Na kratko: Zelo dobro sveže vino, ki navdušuje s polnim telesom in rahlo maslenostjo. Škoda da tudi pookus ni tako izrazit.
Ujemanje s hrano: Mislim, da bi se to vino najbolj prilegalo perutnini, še posebej pečenemu piščancu.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."