torek, 15. september 2015

Malvazija - Zaro

Pozdravljen ljubitelj vina!

Zadnjič sem bil z družino po dolgem času v starem mestnem jedru Izole. Priznati moram, da me je ta pozitivno presenetila. Izola je namreč v zadnjih nekaj letih naredila velik korak naprej v razvoju turizma. Mestece je bilo živo in gostilnice ob obali polne. Ko smo med jedmi imeli malo daljši premor, smo se trije odločili, da gremo na hitro pokukat še v notranjost starega dela. Kot naročeno nas je za dvema ovinkoma čakal vinski bar Manzioli. Le-ta je v lasti izolske vinske kleti Zaro. V njem lahko poizkusiš in tudi kupiš vsa njihova vina po enaki ceni, kot jo imajo v kleti. Manzioli bar oziroma Manziolijev trg pa zagotovo poznate tisti, ki ste se kdaj udeležili festivala oranžnih vin, ki zdaj že tradicionalno poteka na tem trgu.

Posvetimo se zdaj vinu. Na Obali se vse več vinarjev odloča, da tudi bela vina macerira. Tale malvazija je bila macerirana le tri ali pet dni (ne spomnim se točno), a bi jo vseeno uvrstil med oranžna vina. Je pa res, da vino zaradi tega ni izgubilo svežine in tudi tistega priokusa maceracije skorajda ni. Vino je strukturirano in polno, a vseeno mehko in pitno.


Sorta: malvazija
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Vinifikacija: Maceracija vina ja trajala tri ali pet dni. O načinu zorenja vina podatkov žal ni. Predvidevam, da je zorelo v barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je svetlo rumene barve in je motno. Aroma je kar izražena, lepa, po suhem sadju (najbolj marelicah), cimetu in tropskih sadežih (grenivka). V ustih je vino suho, uravnoteženo, mehko, masleno in dokaj polnega telesa. Tudi svežine je dovolj. Taninov se prav tako najde nekaj. Odhod je kar dolg, čutiti je mandlje in grenivko. 

Na kratko: Prav dobra polnejša malvazija z zadostno mero svežine.
Ujemanje s hrano: Vino bi postregel k sveži sipini rižoti.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."