četrtek, 24. september 2015

Sauvignon "V" Vajgen - Dveri-pax

Pozdravljen ljubitelj vina!

Že kar nekaj časa je minilo od zadnje objave, zato se kar takoj lotimo posla. Na blogu sem predstavil že kar nekaj vin iz vinske kleti Dveri pax. V le-tej pridelujejo tri linije sauvignonov: svežega, Vajgen in Vajgen "V". Prvega sem pred nekaj časa že opisal, danes pa se bom posvetil slednjemu. Kot si že mogoče uganil, gre za najvišjo linijo vina te sorte. Vajgen je ime hriba, na katerem leži njihov vinograd, ki ima najboljšo lego za sauvignon. "V" pa pomeni izbor najboljšega grozdja iz tega vinograda. 

Jasno je, da to vino pridelujejo le ob najboljših letnikih in da je za večje priložnosti. Zasluži si vso pozornost in spoštovanje pivca, saj je pridelano z veliko znanja in skrbi. Na koncu pa vseeno odloči subjektivna nota posameznega človeka. Namreč, po mojem okusu je kislina rahlo preveč agresivna. In zaradi tega ne sodi v sam vrh slovenskih sauvignonov. Je pa zagotovo tik pod njim.

Naj še povem, da smo na degustaciji v kleti poizkusili istoimensko vino letnika 2007. Le-to pa zagotovo spada med tri najboljše sauvignone, kar sem jih kdaj pil.



Sorta: sauvignon
Letnik: 2008
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Vinifikacija: Vino je 30 mesecev zorelo v 225l-skih barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlate barve z nežnimi jantarnimi odtenki. Aroma je sprva diskretna in se počasi, ampak zanesljivo odpira. V ospredju je sadna nota (kosmulja), v ozadju les in maslo, tudi cimet. Sortno in povrhu še dovolj sveže. V ustih je podobna zgodba kot pri aromi. Potrebno je nekaj časa v dekanterju, da vino da vse od sebe. Je suho, z značilno sauvignonsko kislino, toplo, krepko, z lepo maslenostjo in dokaj polnega telesa. Odhod je precej topel, nekoliko grenak in dolg. 

Na kratko: Vrhunsko vino, ki je kljub daljšem zorenje v barikih ohranilo dovolj sortnosti. Za velike priložnosti!
Ujemanje s hrano: Vino bi ponudil k jagenjčkovim zarebrnicam v zeliščnih skorjici. Seveda pa lahko to vino"pokrije" širok nabor hrane, od lažjih hladnih predjedi, morskih jedi, pa vse do glavnih jedi iz perutnine ali drobnice.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."