četrtek, 3. september 2015

Teodor belo (selekcija) - Marjan Simčič

Pozdravljen ljubitelj vina!

Marjan Simčič je poleg Aleša Kristančiča (vinska klet Movia) v svetu zagotovo najbolj prepoznaven slovenski vinar. Je eden izmed tistih, ki je Slovenijo kot vinsko deželo postavil na zemljevid. V njegovi vinski kleti pridelujejo tri linije vin: osnovno, selekcijo in "opoko". Slednja velja za najkakovostnejšo in za zelo ekstremno. Grozdje za to linijo namreč raste na legah, kjer je veliko kamna (laporja). Od tukaj tudi ime za linijo;"opoka" je sinonim za lapor.

Danes bom predstavil eno izmed vin iz linije "selekcija". Gre za belo zvrst treh sort: rebule, sivega pinota in zelenega sauvignona (bivši furlanski tokaj). Način pridelave me je glede na okus vina malo presenetil. Vino vseh treh sort namreč macerirajo kar nekaj časa. Najdlje se macerira rebula (kar 14 dni). Torej bi po stilu pridelave lahko rekli, da gre za "oranžno vino". Vendar ga sam ne bi mogel uvrstiti v to skupino. Predvsem zaradi tega, ker v ustih ni zaznati tistega značilnega (nekaterim tudi motečega) priokusa maceriranih vin.

Letnik 2010 je bil za lanskim (2014) najslabši v 21. stoletju. Vendar me je kar nekaj vin tega letnika navdušilo. Verjamem, da je bilo to leto izredno težko narediti selekcijo dovolj kakovostnega grozdja za vina boljše kakovosti. Tudi zaradi tega sem mnenja, da se ta Teodor ne mora kosati s kakšnim prejšnjim. V ustih mu po mojem mnenju nekoliko zmanjka telesa. Posledica tega pa je, da se ob malo višji temperaturi vina, začne v ustih čutiti alkohol.

Na tem mestu bi rad pohvalil urejenost in ažurnost spletne strani te vinske kleti. Mislim, da bi lahko služila za zgled drugim.



Sorte: 60% rebula, 20% sivi pinot in 20% sauvignonasse
Letnik: 2010
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Vinifikacija: Maceracija poteka ločeno po sortah (rebula - 14 dni, sauvignonasse - 5 dni in sivi pinot - ? dni). Vse sorte zorijo 22 mesecev ločeno (rebula in sauvignonasse v velikih hrastovih sodih ter sivi pinot v barrique sodčkih).

Opis vina:
Vino je srednje intenzivno slamnato zlate barve. Aroma je sprva bolj diskretna, ponudijo se arome kruhove skorje in les. Ko pa se odpre, je vonjati suho rumeno sadje in v ozadju nežno noto vanilije. V ustih je vino suho, s prijetno kislino (rebula), lepo masleno in pitno. Če je pretoplo, začne alkohol malenkost izstopati. Pogrešam tudi malo mineralnosti, ki bi vinu dodala nekaj širine. Pookus je kar dolg, rahlo grenak, topel in lepo očisti usta. 

Na kratko: Zanimivo vino, vendar ne popolnoma zaokroženo. Predvidevam, da je vino katerega drugega letnika boljše. 
Ujemanje s hrano: Vino bi postregel k jagenjčkovim zarebrnicam v zeliščni skorjici. Odlično bi se prileglo tudi pikantnem lososovem steaku.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."