sreda, 11. november 2015

Refošk "aMorus" - MonteMoro

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vsako leto na današnji dan goduje sveti Martin. Slednji je svoje življenje začel kot rimljanski vojak, na stara leta pa se je krstil in je postal menih. Najbolj je znan po tem, da je med snežno nevihto polovico svojega plašča posodil beraču, zato da ta ne bi umrl od mraza. Tudi drugače sv. Martin ni bil v nobenem posebnem smislu povezan z vinom. Zakaj je potem ta praznik sploh povezan z žlahtno kapljico?

Resnica je, da praznik kot tak sega precej dlje v zgodovino. V čas preden se je pravi sv. Martin sploh rodil. Naši poganski predniki so se leta in leta pred prihodom krščanstva na ta dan zahvaljevali svojim bogovom za dobro letino. Ob pokristjanjevanju je cerkev pripisala ta dan svetemu Martinu in tako je ta praznik dobil krščanski prizvok.

Dovolj zgodovine. Praznik je z leti postal sinonim za nastajanje vina in zato se spodobi, da danes predstavim nekaj posebnega. Pred nekaj časa smo si v koprskem vinskem baru privoščili kratko degustacijo zorjenih refoškov. S svojo polnostjo, kompleksnostjo in ohranjeno sortnostjo je ta refošk že takrat izstopal.



Sorta: refošk
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Istra, Slovenija
Cena: cca. 18,0 €
Vinifikacija: Po 21 dnevni maceraciji je vino zorelo v hrastovih sodčkih.

Opis vina:
Vino je sortno intenzivno rubinaste barve. Aroma je srednje izražena in sortna. Prevladujejo temni gozdni sadeži (borovnice in črni ribez; že skoraj po marmeladi) in temna čokolada. V ustih je vino suho, sadno (temni gozdni sadeži), dokaj polnega telesa in z izraženo sortno kislino. Taninski oprijem je dovolj širok in tanini so svileni, vendar potrebujejo še nekaj časa, da se omehčajo. Odhod je kar dolg in v ustih pusti okus po temni čokoladi.

Na kratko: Odličen primerek refoška, ki bo čez leto ali dve še boljši. Toplo priporočam ljubiteljem te sorte.

Ocena: 

Ujemanje s hrano: Refošk tako polnega telesa se najboljše ujame z govejimi steaki ali divjačino na žaru. Zaradi sortne kisline pa se lepo ujame tudi s tradicionalnimi zimskimi jedmi (kisla repa, kislo zelje, pečenice, kravice, itd.).

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."