ponedeljek, 23. november 2015

Zeleni silvanec - Joannes Protner

Pozdravljen ljubitelj vina!

Zeleni silvanec je stara sorta, ki je danes najpogostejša v Nemčiji in Alzaciji (Francija). Najdemo pa jo tudi na Slovenskem, natančneje na Štajerskem in v Prekmurju. Za sorto je značilna manj izražena cvetica, srednje polno telo in umirjena kislina. Ravno zaradi tega so dobra vina te sorte zelo prijetna.

Hiša Joannes Protner je vinska klet, ki se nahaja blizu kraja Malečnik vzhodno od Maribora. Največja strast kleti oziroma njenih lastnikov je renski rizling. Mogoče me je prav zaradi tega aroma tega zelenega silvanca (podzavestno) spominjala na renski rizling. No, nekje vmes med renskim rizlingom in sivim pinotom. Žal pa je bila aroma tudi najboljši del vina. V ustih je bilo namreč primarno čutiti le močno kislino. Čudno, glede na to, da (kot sem že napisal) za to sorto velja ravno nasprotno (nizke kisline).



Sorta: zeleni silvanec
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.0%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 10,5 €
Vinikifacija: Dvanajsturni hladni maceraciji je sledilo pet mesečno zorenje v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je svetlo zlate barve. Aroma je sortno bolj diskretna, najbolj je vonjati zelena jablolka, v ozadju je kar občutna zeliščna nota. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa in z močno poudarjeno kislino. Posledično je vino popolnoma neuravnoteženo. Pookus je srednje dolg in dobro očisti usta.

Na kratko:
Zeleni silvanec s prijetno aromo a na žalost občutno preveč izraženo kislino.

Ocena:

Ujemanje s hrano:
Vino bi se zaradi močnejše kisline dobro prilegalo k ocvrtemu osliču in krompirjevi solati.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."