četrtek, 26. november 2015

Rose - Marof

Pozdravljen ljubitelj vina!

Kdo bi si mislil, da bo v prejšnjem tednu iz toplih dvajsetih stopinj temperatura padla pod oziroma v bližino ničle. Še več, da bo sneg ... 

Pozimi poleg smučišč veliko ljudi obišče tudi zdravilišča. Če boš slučajno dopustoval v Moravskih Toplicah, ti priporočam, da obiščeš vinsko klet Marof v Mačkovcih. Največjo in najboljšo prekmursko klet je vredno obiskati ne le zaradi vina, pač pa tudi zaradi lepega ambienta.

Kakorkoli, bilo je v času, ko so temperature podnevi še dosegle dvajsetico, ko smo odprli rose, ki ga danes predstavljam. Prvi vtis ni bil najboljši, aroma je bila nečista - zatohla. Zato smo odprtega pustili čez noč v hladilniku. Naslednji dan se je zatohlost porazgubila. Kar je ostalo, je bil lepo saden in bolj strukturiran rose, ki je obdržal svežino, čeprav je bil star že tri leta.

Kot zanimivost naj izpostavim, da ta rose pridelujejo izključno iz sorte zweigelt. Slednja je v Sloveniji zelo redka, čez mejo, na Avstrijskem Koroškem, pa je kar pogosta. 



Sorta: zweigelt
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Prekmurje, Slovenija
Cena: 10,2 € v trgovini
Vinifikacija: Vino je 5 mesecev zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je zanimive barve; manj intenzivne svetlo rdeče z rahlimi čebulnimi odtenki. Aroma je bila sprva nečista, šele naslednji dan se je nečistost razdišala. Ostala je prijetna aroma, pri kateri so prevladovale vonjave po tropskih sadežih, v ozadju pa tudi po rdečem jagodičevju. V ustih je vino suho, lepo uravnoteženo in zaokroženo in mineralno. Čutiti je tudi nekaj mehkih taninov. Pookus je srednje dolg in malenkost pogreni.

Na kratko: Če odmislim začetno nevšečnost, bom rekel, da gre za malce bolj strukturiran in lepo uravnotežen rose.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Odličen aperitiv in zelo primeren za spremljavo brezmesnih predjedi, kot so na primer paradižniki polnjeni z mladim sirom.

Do naslednjič ...

1 komentar:

  1. S puncu sva pred časom odprla isti letnik in glede arome je bila izkušnja povsem identična. Strinjam se s podano oceno vina.

    Klet Marof je zagotovo ena najboljših kleti prekmurskega okoliša.

    Lp, ZW

    OdgovoriIzbriši

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."