torek, 3. november 2015

"Ravan" - Kabaj

Pozdravljen ljubitelj vina!

Na začetku prejšnjega meseca je priznana revija Wine & Spirits objavila svoj seznam 100-tih najboljših vinarjev na svetu za leto 2015. Med njimi sta se znova znašla Aleš Kristančič iz vinske kleti Movia in Jean Michel Morel iz vinske kleti Kabaj. Prvi je na vsakoletnem seznamu že od leta 2007, medtem ko se je slednji na seznam uvrstil leta 2013. Vsekakor je to velik dosežek za ti dve vinski kleti in s tem se zagotovo veča tudi ugled Slovenije v vinskem svetu.

Vinska klet Kabaj se nahaja v majhni vasici Šlovrenc v Goriških Brdih. Pravzaprav gre že za kar turistično kmetijo, saj je pri njih možno tako prespati kot tudi jesti (baje kar dobro).

V kleti dajejo velik poudarek na pridelovanje vina sonaravno in po tradicionalnih metodah. "Ravan" je vino iz sorte zeleni sauvignon oziroma sauvignonasse. Torej, gre za bivši furlanski tokaj. Je popolnoma drugačen od drugih vin te sorte, ki sem jih poizkusil. Kdor bo v tem vinu iskal sorto, je zlepa ne bo našel. Je pa res, da se zaradi svojega sloga lahko lepo ujame s široko paleto različnih vrst hrane.



Sorta: zeleni sauvignon
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 10,89 €
Vinifikacija: Vino se je maceriralo 24 ur v inoks posodah, nato je 12 mesecev zorelo v 225l-skih barik sodčkih. Preden je prišlo na trg je še 4 mesece odležalo v steklenici.

Opis vina:
Vino je kar intenzivne zlato rumene barve z rahlimi jantarnimi odtenki. Aroma je srednje izražena, po rumenem sadju (marelice, breskve), v ozadju je tudi nekaj zelišč. V ustih je vino suho, kar polnega telesa glede na vsebnost alkohola in prav lepo masleno. Moti me kislina, ki je za moj okus preveč izražena, ter kar občutna grenkost. Pookus je srednje dolg, a lepo očisti usta. Vino je boljše piti malenkost bolj toplo. 

Na kratko: Svojevrsten sauvignonasse, ki ne kaže veliko sortnosti. Škoda, da ni vino bolj zaokroženo.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino je zelo primerno za spajanje s hrano. Dobro bi se ujelo z orientalsko ali azijsko hrano - predvsem piščancem. Upal bi si ga postreči tudi k pečenemu jagenjčku ali kozličku.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."