ponedeljek, 30. november 2015

Chardonnay - Sanctum

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes imam zate pravo poslastico. Odličen chardonnay, ki pa prihaja iz manj znanega dela štajerskega vinskega okoliša. Vinska klet Sanctum se namreč nahaja v bližini kraja Loče, jugovzhodno od Slovenskih Konjic. Kdo bi si mislil, da je mogoče tudi na tem področju pridelati tako vrhunska vina.

Paradna konja kleti sta chardonnay in modri pinot, med drugim pa pridelujejo tudi posebnost za regijo - syrah. Vina (ne vsa) se nato delijo še na dve liniji: osnovno in "prestige". Danes predstavljam chardonnay osnovne linije. Zanimivo je, da kljub temu, vino pride na trg šele po treh letih.

Na steklenici vina je med drugim napisano, da je vino pridelano po postopku "batonage" in moral sem malo pobrskati, kaj pravzaprav to sploh pomeni. Mogoče si že slišal za metodo pridelovanja vina "sur-lie". Slednja pomeni, da se vino v sodu po fermentaciji pusti zoreti na (finih) drožeh. Metoda "batonage" pa pomeni, da se vino med časom zorenja na drožeh meša. Na tak način se iz droži potegne še več arome, telesa in tudi taninov. Poleg tega pa vino postane bolj stabilno.

Kot zanimivost naj povem, da me je presenetilo dejstvo, da vino ni zorelo v barikih. Zaradi kompleksne arome me namreč bolj spominja na chardonnayje, ki so zoreli v lesu.



Sorta: chardonnay
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 15,86 €
Vinifkacija: Vino je zorelo v inoks cisternah, od tega pet mesecev "sur-lie".

Opis vina:
Vino je svetlo zlate barve. Aroma je kompleksna in kar precej izražena za chardonnay. Prepletajo so vonjave po sladkih jabolkah, prezrelih tropskih sadežih in belemu cvetju. In čeprav vino ni zorelo v lesenih sodih, je vonjati tudi nekaj, kar spominja na les. V ustih je vino suho, kar polnega telesa, uravnoteženo, krepko, malo mineralno in tudi masleno; čudovito. Na koncu je čutiti še malenkost taninov in tudi grenkobe. Pookus je dolg in kremast. 

Na kratko: Odličen in zelo uravnotežen chardonnay iz manj priznanega dela vinorodnega območja Štajerske.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bo lepo podprlo tako morske jedi, kot tudi jedi iz perutnine. Na misel mi pridejo piščančja prsa v omaki z modrim sirom.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."