torek, 15. december 2015

Bjana Brut - Bjana

Pozdravljen ljubitelj vina!

Spet se približuje čas v letu, ki je tradicionalno povezan z odpiranjem penečih vin. Zato je za ljubitelje penin zagotovo dobra novica, da se kvaliteta slovenskih penin iz leta v leto viša. Dejstvo, ki ga potrjujejo številne nagrade na mednarodnih ocenjevanjih.

Najbrž je vinska klet Bjana trenutno najboljši primer vrhunskega pridelovalca penečih vin v Sloveniji. Klet se nahaja v vasici Biljana v Goriških Brdih. Za razliko od večine drugih kleti, ki penine pridelujejo kot dodano vrednost, pa se je klet Bjana specializirala skoraj izključno za peneča vina. Pridelujejo namreč štiri različne vrste penin in le eno mirno vino - rdečo zvrst Status.

Že lansko leto so nase opozorili na Decanterju, letos pa so naredili še korak (ali dva) naprej. Za svoje penine so dobili regionalno nagrado (Brut Rose), zlato medaljo (Cuvee Prestige) in srebrno medaljo (Brut - današnje vino). Zelo lep dosežek, ni kaj.


Sorti: chardonnay in rebula
Sladkorna stopnja: zelo suho (brut)
Alkoholna stopnja: 12.0%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 16,0 €
Metoda pridelovanja: klasična oz. šampanjska

Kratek opis:
Na nosu prevladujejo arome po tropskih sadežih in kruhovi skorji. V ustih pa je vino suho, sveže in z zrelimi kislinami, ki lepo očistijo usta. Mehurčkov je veliko in le-ti so drobni.

Ujemanje s hrano: Tako suha penina je odličen aperitiv. Zelo dobro bi se ujemalo tudi s hladnimi morskimi predjedmi, npr. hobotnica v solati.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."