torek, 8. december 2015

Chardonnay - Horvat

Pozdravljen ljubitelj vina!

Tudi danes ostajamo na Štajerskem. Vinska klet Horvat se namreč nahaja le tri kilometre severno od Maribora. Najbolj ponosni so na svoj chardonnay, ki je v različnih letnikih prejel že mnogo nagrad, med katerimi izstopata dve bronasti medalji iz Decanterja.

Podobno kot Sanctumov chardonnay, ki sem ga predstavil pred dobrim tednom, je tudi to vino pridelano po metodi sur-lie. Predvsem na okusu je tako moč potegniti vzporednice med tema vinoma. 

No, za moj okus je Sanctumov malenkost boljši: bolj kompleksen, bolj aromatičen in resnejši. Če pa pogledamo razmerje med ceno in kakovostjo, potem postaneta vini veliko bolj izenačeni.


Sorta: chardonnay
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 9,5 €
Vinifikacija: Vino je po 12-urni hladni maceraciji ležalo na finih drožeh (sur-lie) 10 mesecev. Večji del vina je zorel v inoks cisternah, manjši del pa v hrastovih sodčkih.

Opis vina:
Vino je svetlo zlate barve. Aroma je sortno manj izražena, sadno (jabolka in tudi tropski sadeži), malo tudi po maslu in zeliščih. Vino je suho, uravnoteženo, dokaj polnega telesa, sadno in kar precej masleno. Kljub kratki hladni maceraciji se mi zdi, da je priokus le-te občuten (mogoče malo preveč). Lahko pa, da je ta priokus pustilo daljše zorenje na finih drožeh. Pookus je dolg in osvežilen ter malenkost grenek.

Na kratko: Zelo dober chardonnay, ki (podobno kot Sanctumov) odstopa od klasičnega stila belih štajerskih vin.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino je zelo primerno za spajanje s hrano. Postregel bi ga k piščančjem kariju.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."