nedelja, 27. december 2015

Sauvignon "G" - Pullus (Ptujska klet)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Ptujska vinska klet je ena najstarejših (začetki segajo celo v 13. stoletje) in največjih v Sloveniji. Ko jo je prevzela Perutnina Ptuj, so se odločili, da bodo začeli razvijat dolgoročni koncept sožitja hrane in vina. Ta koncept so poimenovali "pullus", ki je latinska beseda za piščanca.

Spremembe so se izkazale za zelo dobre. V zadnjih letih namreč Ptujska klet pobira prestižna priznanja na najbolj znanih tekmovanjih. Letos je na Decanterju predikatno vino iz laškega rizlinga prejelo naziv mednarodnega zmagovalca (najvišjo nagrado tekmovanja) v svoji kategoriji. Dosežek, ki si zasluži veliko pohvalo.

Tale sauvignon spada v linijo Pullus "G". Za to linijo skušajo pridelati vina s še posebej poudarjenim prstnim odtisom narave. To pomeni, da hočejo v vinu ohraniti tako značilnosti področja, na katerem je trta rasla, ko tudi sortne značilnosti. Poleg tega pa si želijo, da bi bilo vino tudi bolj polno in kompleksno.



Sorta: sauvignon
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 10,0 €
Vinifikacija: Maceriracija je trajala 48 ur, nato je vino 6 mesecev zorelo na finih drožeh (sur-lie). V kleti se poslužujejo tudi posebne zaščitne tehnologije, ki v vinu ohrani sortne značilnosti.

Opis vina:
Vino je intenzivno zlate barve z zelo rahlimi jantarnimi odtenki. Aroma je kar precej izražena in široka: prevladujejo (prezreli) tropski sadeži (grenivka in melona) ter les. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa in s kar občutno izraženo kislino (sicer je to sortna značilnost, a se je čuti malenkost preveč za moj okus). Tako kot na nosu tudi v ustih prevladujejo tropski sadeži (najbolj grenivka in limona). Čutiti je malo taninskega oprijema. Pookus je srednje dolg in osvežilen.

Na kratko: Lepo strukturiran sauvignon, vendar pa mu za moj okus manjka malce elegance in zaokroženosti. 

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino je zelo primerno za spajanje s hrano. Lepo bi se ujelo z bolj mastnimi sladkovodnimi ribami (npr. ocvrt file vitkega soma) ali s perutnino.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."