ponedeljek, 21. december 2015

Rose - Cigoj

Pozdravljen ljubitelj vina!

No, pa jim prišel tudi ta trenutek, ko bom na blogu predstavil prvo vino iz nesrečnega letnika 2014. Letnika, za katerega si večina vinarjev želi, da čim prej utoni v pozabo. Čeprav moram priznati, da sem na slovenskem vinskem festivalu poizkusil dve dobri, če ne že kar zelo dobri, sveži beli vini tega letnika: Verusov sauvignon in Zanutov sivi pinot. Vendar ta dva primerka še zdaleč ne popravita splošnega vtisa. Pač, večina vin letnika 2014 je (ali bo) največ povprečno kvalitetnih.

Na blogu sem predstavil že dve vini iz vinski kleti Cigoj - malvazijo in klarnico. Današnje vino na žalost po kvaliteti za njima kar precej zaostaja, še posebej za malvazijo.

Mogoče si opazil, da se letošnje leto mnoge vinske kleti izkoristile za spremembo etiket. Tudi pri Cigoju ni bilo nič drugače, že kar precej zastarelo etiketo je nadomestila bolj moderna, ki jo lahko vidiš spodaj na sliki. Več o vinu pa si lahko prebereš po njo.


Sorta: ni podatka
Letnik: 2014
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: 6,0 €
Vinifikacija: Po kratki maceraciji je vino do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne svetlo rdeče barve z zelo rahlimi čebulnimi odtenki. Aroma je srednje izražena in prijetna, prepletajo se vonjave po rdečih gozdnih sadežih (maline) in zrelih tropskih sadežih. V ustih je vino suho, manj polnega telesa, sadno in z občutno premočnimi kislinami (odraz katastrofalnega letnika). Pookus je krajši in tukaj kisline pridejo še do večjega izraza.

Na kratko: Pošten rose iz zelo slabega letnika.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi ponudil za aperitiv kot alternativo penečim vinom.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."