sobota, 5. december 2015

Renski rizling - Kupljen

Pozdravljen ljubitelj vina!

Renski rizling je zelo razširjena sorta. Čeprav sorta izvira iz Porenja v Nemčiji, ga danes pridelujejo kar na petih celinah. V Sloveniji je sorta zasajena predvsem na Štajerskem. Zaradi svoje vsestranskosti, aromatičnosti in polnega telesa si je prislužil naziv "kralj belih vin".

Sorto glede kvalitete vina strokovnjaki postavljajo ob boku chardonnayju in sauvignonu. Prednost renskega rizlinga je zagotovo, da je zelo dovzetna za okolje v katerem raste. To pomeni, da se v vinu zelo dobro izražajo lastnosti območja, na katerem trta raste. Zaradi tega je sortne značilnosti (globalno gledano) vina težko definirati.

No, v Sloveniji imajo po mojih izkušnjah renski rizlingi najpogosteje aromo po kontinentalnih sadežih, zeliščih, mineralih in pa posebno noto po kremenu oziroma kresilu. Še posebej za to zadnjo velja, da loči pivce na ljubitelja in na tiste, ki te sorte ne marajo.



Sorta: renski rizling
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 7,43 €
Vinifikacija: Vino je do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je svetlo slamnato zlate barve. Aroma je srednje izražena in široka; kremen takoj napove sorto, vonjati je še zelišča, nekaj jabolk pa tudi tropsko sadje (predvsem citruse). V ustih je vino suho, a ima nekaj več ostanka sladkorja. Vino ima dovolj polno telesa in je mineralno, z mogoče malenkost preveč izraženo kislino ter okusom po vsemu kar je vonjati. Odhod je srednje dolg in usta dobro očisti.

Na kratko: Zelo dober in zelo sorten primerek renskega rizlinga. Ljubitelji sorte zagotovo ne bodo razočarani.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi po mojem mnenju odlično podprlo pečeno kokoš, postreženo z mlinci in sladkim zeljem.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."