sobota, 6. februar 2016

Chardonnay - Santei

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vinska klet Santei me je v preteklosti navdušila tako z merlotom kot z rose-jem. Danes je na vrsti predstavitev chardonnay-ja iz linije zorjenih belih vin. Gre res za poseben primer vina te sorte, ki je izjemno masleno in kremasto. Poleg tega je vinarju, kljub visoki stopnji alkohola, v vinu uspelo obdržati zavidljivo stopnjo svežine. Čeprav je vino staro že 7 let, pa ne kaže nobenih znakov staranja in bo v kleti najverjetneje zdržalo še nekaj časa.


Sorta: chardonnay
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 15.0%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: 12-15 €
Vinifikacija: Po nekaj dnevni hladni maceraciji vino do ustekleničenja zori v barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne temno zlate barve. Aroma je srednje izražena, prevladujejo zreli rumeni sadeži in suho cvetje, v ozadju tudi nota lesa in priduh maceracije. V ustih je vino suho (ne popolnoma), polnega telesa, lepo uravnoteženo, gosto, krepko, toplo, zelo masleno in z lepo mineralnostjo, ki vinu da svežino. Celoto moti le tisti grenak priokus maceracije (postavlja se vprašanje, ali ne bi bilo boljše, če vino ne bi bilo tako dolgo macerirano). Odhod je kar dolg in topel, čutiti je tudi nekaj taninov. Alkohol malenkost ostaja na jeziku.

Na kratko: Ekstremen stil chardonnay-ja, ki bi bil po mojem mnenju še boljši, če bi bila maceracija krajša.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi po mojem mnenju zelo dobro dopolnjevalo na primer ocvrti svinjski kotlet ali pa zrezke v kremasti smetanovi omaki.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."