torek, 23. februar 2016

Pinot noir - Marjan Simčič

Pozdravljen ljubitelj vina!

Modri pinot je stara sorta, ki je sinonim za rdeča vina Burgundije v Franciji. Za rdečo sorto ima to grozdje zelo tanko kožico kar pomeni, da vino nikoli ne more biti tako temno ali imeti takšnega taninskega oprijema kot na primer cabernet sauvignon ali syrah. Načeloma velja, da so modri pinoti manj polnega telesa (za to vino to niti ne drži), vendar se za vse odkupijo z elegantnostjo, ki jo druge rdeče sorte ne premorejo.

Tanka kožica grozdja pomeni tudi, da je sorta bolj občutljiva na bolezni in plesen. Zaradi tega ni ravno najbolj priljubljena med vinogradniki. Vseeno pa je v Sloveniji razširjena po vseh vinorodnih okoliših in prav iz vseh prihajajo zelo dobri in raznoliki primerki. Sorta je namreč zelo odvisna od terroir-ja, kjer raste. Prav zaradi te lastnosti je med vinoljubi tako priljubljena.

Naj omenim, da je današnji primerek med drugim zanimiv, ker je precej časa (kar 30 mesecev) zorel v barik sodčkih. Zaradi tega se je v vinu pričakovano ohranilo le malo primarnih arom. Po drugi strani pa je les poskrbel za večjo kompleksnost, polnost telesa in eleganco.

Na koncu bi rad izpostavil še, da je bilo o g. Marjanu Simičiču in njegovih vinih zadnje leto napisanega velika lepega. Zelo dobre ocene znanih vinskih kritikov Jamesa Sucklinga in Stevena Spurriera nosijo veliko težo v Svetu. Poleg g. Simčiča pa se s takšnimi priznanji tudi Slovenija počasi uveljavlja na mednarodnem trgu kot država, kjer se pridelujejo vrhunska vina.


Sorta: modri pinot
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 22,0 €
Vinifikacija: Po 14-dnevni maceraciji je vino 30 mesecev zorelo v 225-litrskih barik sodčkih (do 30% novih sodov).

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne temno rubinaste barve z opečnatimi odtenki. Aroma je srednje izražena, sortna, po češnjah (bolj po češnjah v žganju), v ozadju še nežna nota lesa, čokolada, nekaj popra in tudi malo podrasti. V ustih je vino suho, uravnoteženo, polnega telesa, krepko, gosto in toplo. Prevladujejo rdeči sadeži (najbolj češnja in višnja) in čokolada. Tanini so žametni ampak za moj okus še malenkost pregrobi (še kakšno leto pa bo). Odhod je srednje dolg, saden in malce pogreni.

Na kratko: Poln in kompleksen modri pinot, ki še ni dosegel vrhunca.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino kar kliče po hrani. Ponudil bi jim k počasi pečenim telečjim ličnicam v zeliščni omaki.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."