torek, 9. februar 2016

Malvazija - Sutor (letnik 2011)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vinska klet Sutor se nahaja v vasici Podraga v zgornjem delu Vipavske doline. Za mene je ta klet ena izmed najboljših v Sloveniji, zato je malo čudno, da je tole prva buteljka, ki jo predstavljam na blogu.

V kleti tradicionalno pridelujejo krepka in bogata vina z visokimi stopnjami alkohola. Letnik 2011 je bil še posebej vroč in zaradi tega so vina tega letnika še nekoliko bolj alkoholna.

Na žalost pa ta alkohol ni popolnoma uravnovešen. Vino je namreč izredno toplo, še posebej, ko se malenkost otopli. Moram reči, da je bila za moj okus malvazija letnika 2010 (kljub temu da velja za slab letnik) boljša, saj je bilo vino bolj uravnoteženo in elegantnejše. Je pa to vino zagotovo dokaz kaj malvazija kot sorta zmore. In zmore marsikaj.



Sorta: malvazija
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 15.0%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: 14,35 €
Vinifikacija: Vino je pred ustekleničenjem zorelo v velikih hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlato-rumene barve. Aroma je sprva zadržana, prezračevanje pomaga, da se odpre. Prepletajo se vonjave zelišč, suhega cvetja, mineralov, medu, lesa in tudi zrelih tropskih sadežev. V ustih je vino suho, zelo polnega telesa, krepko, toplo (skoraj vroče), malenkost masleno, mineralno in tudi slano. Zaključi se z res dolgim pookusom, ki temeljito očisti usta, a je preveč čutiti alkohol (še posebej, ko se vino malenkost otopli). 

Na kratko: Polno in krepko vino, v katerem pa alkohol preveč izstopa. Letnik 2010 je bolj uravnotežen in elegantnejši.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino je zelo primerno za ujemanje s hrano. Postregel bi ga k mastnim in pikantnim ribjim jedem, na primer k ribjem paprikašu.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."