četrtek, 18. februar 2016

Rosso di Montalcino - Tenuta Fanti

Pozdravljen ljubitelj vina!

Poleg svetovno poznane D.O.C.G. označbe Brunello di Montalcino je v okolici Montalcina še eno manj strogo in ne tako prestižno področje pridelave, D.O.C. Rosso Di Montalcino. V Toskani smo poizkusili nekaj vin s tem poimenovanjem in tale je precej izstopal.

Tako kot Brunello je tudi to vino pridelano iz sangiovesseja, a grozdje ne prihaja iz tako dobrih leg in donosi teh vinogradov so višji. Zato to vino ne zmore toliko širine, polnosti in kompleksnosti kot Brunello, ampak zagotovo to ni vino, na katerega bi gledali zviška. Njegova prednost je, da ponuja veliko primarnih arom po rdečih gozdnih sadežih, ki jih Brunello z dolgim staranjem v lesu izgubi.


Sorta: sangiovesse
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Poreklo: Toskana, Italija
Cena: 10,0 € v kleti
Vinifikacija: Fermentacija in maceracija je pod kontrolirano temperaturo potekala v inoks cisternah. Vino je nato 12 mesecev zorelo v hrastovih sodih (del v barik sodčkih in del v srednje velikih sodih).

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne temno rdeče barve z vijoličastimi odtenki. Aroma je izražena, po rdečih gozdnih sadežih, popru, v ozadju je tudi malo čokolade. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, zelo lepo uravnoteženo, sadno, tudi pikantno, precej toplo. Taninski oprijem je ravno pravšnji za ta stil vina; tanini so mehki in jih ni preveč, ampak vino še vedno deluje čvrsto. Pookus je srednje dolg, saden in osvežilen.

Na kratko: Vrhunski primerek "entry level" rdečega vina, ki ga je v Sloveniji skoraj nemogoče najti. Odlično razmerje med kakovostjo in ceno.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Rdeče vino, ki ga zlahka uživaš brez spremljave hrane. Vendar pa je zagotovo primerno tudi za spajanje s hrano. Odlično bi se ujelo z jagenjčkom ob pečenem krompirju s timijanom.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."