nedelja, 21. februar 2016

Rebula - Dobuje

Pozdravljen ljubitelj vina!

Že dolgo nisem predstavil kakšne briške rebule. Le-ta je zelo raznovrstna, saj lahko iz nje pridelamo vsak stil belega vina. Vendar pa rebulo najbolj pogosto povezujemo s svežim belim vinom z živahnimi kislinami in aromo po citrusih, jabolkah, belem cvetju pa še čemu. Zaradi ne pretirano aromatičnega značaja in osvežilne kisline je rebula odličen spremljevalec ribjih jedi (tako sladkovodnih kot morskih).

Vino, ki ga danes predstavljam, ni klasičen primerek sveže rebule. Vinar je namreč želel v vino vnesti malce več širine in telesa, zato je vino zorelo na finih drožeh (sur-lie). Zaradi tega v ustih deluje tudi nekoliko masleno. Rezultat je zagotovo nekoliko neortodoksen ampak vseeno lepo piten primer rebule.


Sorta: rebula
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 7,90 €
Vinifikacija: Po 12-urni hladni maceraciji vino zori v inoks cisternah na finih drožeh 8 mesecev.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne limonaste barve. Aroma je srednje izražena, sortna. Prepletajo se vonjave po sadju (jabolka in citrusi), zeliščih in mineralih. V ustih je vino suho, uravnoteženo s prijetno kislino, prevladujejo citrusi, jabolka in minerali, tudi grenivke je nekaj. Čutiti je uporabo metode sur-lie, saj je vino tudi masleno, mogoče celo malenkost oreščkasto. Odhod je nekoliko krajši, a lepo očisti usta.

Na kratko: Zanimiva in lepo uravnotežena rebula, ki s svojim slogom izstopa od večine drugih svežih vin te sorte. 

Ocena:

Ujemanje s hrano: Tradicionalno se rebula najbolj ujame s soško postrvjo na žaru, vendar jo lahko brez problema postrežemo tudi k drugim ribjim jedem.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."