sreda, 4. marec 2015

Bela Carolina - Jakončič (letnik 2010)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Če si pristaš belega vina, potem boš po seriji petih zaporednih rdečih spet prišel na svoj račun. Pozimi mi nekako bolj "pašejo" rdeča vina, zato je tudi v zadnjem času opisov le-teh več.

Priimek Jakončič (Jakončič, Piro, Iaquin, ...) je poleg priimkov Kristančič (Movia, Kristančič, Nando, ...) in Simčič (Marjan, Edi, Karol & Igor, ...) v Goriških Brdih najbolj povezan z vinogradništvom. Vinska klet Jakončič, ki jo danes opisujem, v Sloveniji velja za eno boljših. Po njihovi sveži rebuli je to drugo vino, ki ga bom predstavil v svojem blogu.

To vino je na lanskem (zadnjem) Decanter-ju dobilo srebrno medaljo. Globalno gledano je to najbolj obsežno in priznano tekmovanje vin. Seveda pa ne pomeni, da je bilo to vino drugo na svetu. Vina najprej ločijo v skupine glede na regijo in cenovni razred. Znotraj te skupine je tudi več dobitnikov bronaste, srebrne in zlate medalje. Nato izmed vin, ki v skupini prejmejo zlato medaljo, se določi regijskega zmagovalca (za primer: letos je med rdečimi vini nad 15 £ regijski pokal prejel modri pinot iz vinske kleti Zlati grič). Med vsemi regijskimi zmagovalci v vsaki skupini izberejo še mednarodnega zmagovalca (še nobeno slovensko vino ni prejelo tega priznanja). Za razliko od tekmovanj iz sveta kulture, te na to tekmovanje ne nominirajo. Prijaviti se moraš sam in (nisem 100%, ampak 99%) vse stroške tudi plačati. No, ne glede na vse povedano, je srebrna medalja na takem tekmovanju dober dokaz o kvaliteti vina. 

Vrnimo se nazaj k vinu. Po pričakovanju gre za zelo spodobno belo zorjeno zvrst. Rekel bi, da je bolj po okusu ljubiteljev manj krepkih vin. Tvorijo jo chardonnay, ki ji daje telo. Rebula, ki v briških zvrsteh redko manjka, ji da svežino in aromo. Na koncu je tu še pikolit (stara avtohtona briška sorta), ki da zvrsti avtorski podpis.




Sorte: 50% chardonnay, 45% rebula in 5% pikolit
Letnik: 2010
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Vinifikacija: Vino je zorelo v novih in starih velikih hrastovih sodih 12 mesecev.

Opis vina:
Vino je svetlo zlate barve. Aroma je srednje izražena, deluje nežno, sadne note se prepletajo z vonjavami po medu in zeliščih. V ustih je vino suho, uravnoteženo, kar polnega telesa (glede na stopnjo alkohola - 13.0%), mineralno, malenkost masleno, z zelo redkimi finimi mehurčki CO2. Pookus je v stilu vina, kar dolg, osvežilen in topel.

Na kratko: Zorjeno vino, ki je nežno, ne preveč krepko in zato toliko bolj pitno.
Ujemanje s hrano: K vinu priporočam razne ribje jedi (še posebej tunin ali lososov steak), tudi kakšno bolj pikantno piščančje meso.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."